Linkovi

Do bin Ladena najsuvremenijom opremom za izviđanje (3/11/01) - 2001-11-03


Predstavnici američkog ministarstva obrane nastoje proširiti veze s anti-talibanskim oporbenim skupinama unutar Afganistana. Pentagon se priprema da u anti-terorističku kampanju uključi dodatnu najsuvremeniju opremu za elektronsko izviđanje.

Visoki predstavnik ministarstva obrane priopćio je da obavještajni podaci ukazuju na to da se neke plemenske skupine u južnom Afganistanu sada već aktivno uključuju u borbu protiv talibana. Kontra-admiral John Stufflebeem – koji je u Združenom stožeru oružanih snaga Sjedinjenih Država zadužen za operativne poslove – otkrio je neke od pojedinosti iz tih obavještajnih podataka.

“Vidio sam izvještaje u kojima se navodi da postoje plemena na jugu koja ne podržavaju talibane. U izvještajima se navodi da postoje indicije o tome da se neka plemena već aktivno bore protiv talibana; mi se, nesumnjivo, nadamo da je tako.”

Predstavnici Pentagona kažu da su američke specijalne jedinice u više navrata ulazili i izlazili iz Afganistana, s ciljem da uspostave kontakt s tim skupinama. Admiral Stufflebeem priznaje da veze s tim skupinama na jugu nisu tako bliske kao sa oporbenim snagama Sjevernog saveza. On je, medjutim, odbio otkriti bilo kakve podatke o tome pruža li se, ili nudi, američka pomoć skupinama na jugu.

U razgovoru s novinarima u Pentagonu, admiral Stufflebeem je rekao da su vidljivi rezultati zračnih napada na talibane i al-Qaidine snage uzduž crte bojišnice sa Sjevernim savezom. Što se tiče američkih nastojanja da se uhvati al-Qaidinog čelnika Osamu bin Ladena, admiral je rekao da je teroristički čelnik teško uhvatljiv, ali se obruč oko njega sve više steže.

“Sve više stežemo omču. Uvjereni smo u našu sposobnost da pomognemo u daljnjem stezanju te omče. Pitanje je samo vremena.”

Sredstva na koja se pri tome računa obuhvaćaju i najsuvremenije zrakoplove za elektoronsko izviđanje. U Pentagonu potvrdjuju da je naloženo uključivanje u akcije bespilotnog špijunskog zrakoplova tipa Global Hawk, kao izrakoplova tipa J-STARS, koji otkriva iprati pokrete većeg broja vojnih vozila čak i u lošim vremenskim uvjetima.

XS
SM
MD
LG