Linkovi

Zagrebačka burza: Najlikvidnije dionice Plive, Zagrebačke banke i Podravke (2/11/01) - 2001-11-03


Prošlog tjedna održana su dva značajna financijska skupa u Cavtatu uz upadljivo odsustvo visokih hrvatskih dužnosnika. Na ovom skupu su bili predstavnici Zagrebačke burze, glasnogovornik koje je Željko Kardum najprije govori o ovotjednim kretanjima na zagrebačkoj burzi.

"Tjedni promet Zagrebačke burze iznosi nešto više od 14 milijuna i 590 tisuća kuna ili nešto manje od 4 milijuna maraka što je jasan pokazatelj da nije bilo nekakvog značajnijeg trgovanja državnim obveznicama ovaj tjedan. Najlikvidniji vrijednosni papiri bili su dionice Plive, Zagrebačke banke i Podravke, a tek na četvrtom mjestu po protrgovanoj količini vrijednosnih papira i po ukupnoj vrijednosti došle su obveznice ZABA. Možemo reći da je Crobex bio više manje stabilan, odnosno stabilniji nego što je to bio protekli tjedan i da se ovaj tjedan završio sa blagim padom od jedan i pol posto. Ponajprije je to posljedica pada dionica Plive i Kraša. Pliva je pala 4.59 posto a Kraš 2.94 i oni, zapravo, predvode gubitnike ovaj tjedan. Oni koji su najviše dobili ovaj tjedan, to su, najprije vrlo rijetko a u posljednje vrijeme nešto frekventnije, trgovane dionice Karlovačke pivovare kojima se cijena kretala između 440 pa do 500 kuna po dionici, što je porast od 13.5 posto u samo tjedan dana", rekao je gospodin Kardum.

Zagrebačka burza je bila nazočna financijskim skupovima održanim ovaj tjedan u Cavtatu.

"U Cavtatu su se održavale dvije konferencije. Jedna je bila od Exima, export import banke Sjedinjenih Država, koja je bila vrlo kratka, jedan dan. Vrlo uredno organizirana, i zapravo je nekako vojnički objašnjeno da je Exim spreman surađivati sa zemljama u regiji pod uvjetom da se nađe dovoljan potpor za američke kompanije i da financiranje tog posla bude popraćeno nekakvim garancijama bilo to države ili čak nekakvim unicipalnim garancijama. Dakle, vrlo uredno i vrlo lijepo održana konferencija gdje je zapravo ukratko objašnjen sav način kako zemlje regije vidi ta američka banka. Drugi, puno veći skup, je bio Euromanijeva konferencija o regionalnoj suradnji u jugoistočnoj Europi. Od svega možemo konstatirati da je Hrvatska ovdje nastupila jedino sa svojim predstavnikom gospodinom Hrvojem Vojkovićem u nešto jačem sastavu, ako sad govorimo o državnim tijelima, i sa zamjenikom guvernera Hrvatske narodne banke. Dok su ostale zemlje u regiji pokušale dovesti svoju najjaču delegaciju. I mislim da je u tome zapravo najviše uspjela Srbija. Njihov ministar financija je napravio marketing koji je zasjenio polovicu ostalih istupa na konferenciji. Bez obzira što mi mislili o ulaganju u Srbiju mislim da su oni zapravo polučili, barem na prvu loptu, uspjeh kojim se nitko nije nadao", kazao je Željko Kardum.

XS
SM
MD
LG