Linkovi

Talibani tragaju za saveznikom kralja Zahira Shaha (2/11/01) - 2001-11-02


Na bojišnici, bombarderi B-52 taktikom tzv. tepih bombardiranja zasuli su talibanske položaje sjeverno od Kabula. Za to vrijeme, na jugu zemlje talibani tragaju za ključnim saveznikom odbjeglog kralja koji je ušao na područje Afganistana prije više od jednog tjedna kako bi razgovarao s plemenskih starješinama.

Vojnici oporbenog Sjevernog saveza, koji su bili očevici današnjih bombardiranja, kažu da su zrakoplovi B-52 zasipali bombama talibanske položaje na crtama bojišnice, kao i u pozadini. Ključni cilj bilo je brdo Tutahan sjeverno od Kabula s kojeg se ima pregled strateški važne zračne baze Bagram koju drže borci Sjevernog saveza, ali ne mogu je koristiti zato što talibani drže položaje na okolnim brdima. Borci Sjevernog saveza rekli su zapadnim novinarima da su posljednji zračni napadi bili najžešći od vremena kada su Sjedinjene Države uvele u borbu bombardere B-52. Ministar obrane Donald Rumsfeld potvrdio je, nešto ranije, da se manji broj pripadnika američkih posebnih postrojbi nalazi na terenu radi pomoći u identifikaciji ciljeva koje gadjaju borbeni zrakoplovi te je najavio da se dodatni broj vojnika sprema doći u to područje.

Talibanski vojnici danas pretražuju teren ne bi li pronašli Hamida Karzaia, bliskog suradnika odbjeglog kralja Zahira Shaha i bivšeg zamjenika afganistanskog ministra vanjskih poslova. Taj istaknuti pripadnik Paštu naroda, najveće etničke skupine u zemlji, ušao je u Afganistan prije desetak dana kako bi se sastao s ostalim paštunskim čelnicima koji bi mogli postići dogovor oko pružanja otpora talibanima. Talibani kažu da su jučer napali logor u kojem je boravio Hamid Karzai te da su pri tome uhvatili njegovih 25 suboraca, ali da je on s nekoliko ljudi uspio pobjeći.

Talat Masood je umirovljeni pakistanski general koji prati zbivanja medju Afganistancima u egzilu i on kaže da činjenica da je gospodin Karzai uspio izbjeći pokušaj hvatanja pokazuje da je oporba sposobna razviti svoju aktivnost u područjima koja su tradicionalno pod kontrolom paštunskih plemena.

Prošloga tjedna talibani su uhvatili i pogubili Abdula Haqa, bivšeg mudžahedinskog vođu koji se u Afganistan vratio iz egzila u Dubaiu radi pomoći oko podizanja paštunske pobune protiv talibana. Talat Masood kaže da Hamid Karzai ima bolje odnose s ljudima koji žive u ovom području nego što je to bio slučaj s ubijenim Hakom. "Hamid Karzai je važniji zato što on održava veze s ljudima i što stalno ulazi i izlazi iz Afganistana, od Quette do Kandahara i ostalih mjesta. On održava kontakte i bio je vrlo aktivan kao jedan od oporbenih vodja. On je, ujedno, bio i u bivšoj Rabbanijevoj vladi koju su talibani svrgnuli s vlasti".

Hamid Karzai je nedavno imao ključnu ulogu u organiziranju sastanka izmedju afganistanskih plemenskih vodja i bivših mudžahedinskih zapovjednika održanog u pakistanskom gradu Peshawaru u blizini granice s Afganistanom. Cilj tog skupa bila je izgradnja podrške za post-talibansku vladu koju bi predvodio bivši kralj Zahir Shah.

XS
SM
MD
LG