Linkovi

Ostvaruju li se američki ciljevi? (1/11/01) - 2001-11-01


Što je do sada postignuto u ratu protiv terorizma i koji su krajnji ciljevi – glavna su pitanja o kojima se govorilo na nedavnom panelu u washingtonskom Institutu Cato. Kako izvješćuje Ed Warner, na skupu su se mogla čuti potpuno oprečna mišljenja.

Borba protiv terorizma nije ništa novo; ona je vođena i u vrijeme stvaranja Sjedinjenih Država; u pitanju je rat s tiranima, a ovoga puta su Ameriku napali upravo oni koji su u službi tirana – smatra Michael Ladeen iz instituta American Enterprise. Kako je rekao “neprijatelji su napali Sjedinjene Države zato što njihova zavist dostiže razinu na kojoj prerasta u mržnju”.

U pitanju je rat protiv zla – rekao je Kim Holmes iz Zaklade Heritage – naglašavajući da je glavni cilj sadašnjeg rata uništenje talibana i bin Ladenove terorističke mreže. Za sada ne treba žuriti s nastojanjima da se u Afganistanu izgradi nova državna vlast – rekao je – jer je to posao s kojim se može pričekati. Gospodin je Holms mišljenja da bi se pogriješilo ako bi bombardiranje bilo obustavljeno tijekom Ramazana, zbog humanitarnih i vjerskih razloga.

Krhka podrška islamskih zemalja

Američki su ciljevi razumljivi, ali se postavlja pitanje – ostvaruju li se, upitao je bivši američki veleposlanik u Saudijskoj Arabiji, a sada predsjednik Vijeća za Srednjoistočna pitanja Charles Freeman. “Uništavanje ciljeva u Afganistanu je uspješno, ali nismo uspjeli istjerati teroriste na čistinu. Zračni su napadi neefikasni u istjerivanju onih koji se skrivaju u špiljama. Talibani su do danas ostali jedinstveni. Nije bilo značajnijih slučajeva dezertiranja, tako da nismo bili u mogućnosti od prebjega saznati obavještajne podatke koji bi nam pomogli u lociranju bin Ladena i njegove bande.”

Što rat duže traje, to je veća opasnost od gubljenja podrške muslimanskih zemalja koje nisu potpuno uvjerene da je upravo bin Laden odgovoran za terorističke napade na Sjedinjene Države – tvrdi ambasador Freeman. S obzirom na sve veći pritisak kojem je izložen pakistanski predsjednik Musharraf, veći su izgledi da će doći do smjene vlasti u Pakistanu, nego u Afganistanu – rekao je gospodin Freedman.

Rat podrazumjeva neizvjesnost

Komentator Robert Novak je rekao da su oružane snage Sjedinjenih Država svjesne opasnosti razmještanja većeg kontingenta kopnenih snaga u Afganistanu. "Oni govore o manjim jedinicama i skupinama komandosa koji bi napadali talibane. Mogu vam reći da se pri takvom planiranju imalo na umu da će se talibanski redovi početi osipati. Umjesto toga, dogadja se suprotno: naoružani ljudi im dolaze iz Pakistana, kao pojačanje.”

Ratovi se nikada ne odvijaju po precizno određenom planu – rekao je gospodin Ladeen iz Instituta Cato. Rat – dodao je - uvijek podrazumijeva neizvjesnost i ne može ga se ispravno ocjenjivati sve dok ne bude okončan.

Kim Holmes iz Zaklade Heritage naglasio je da Sjedinjene Države imaju obavezu boriti se protiv terorizma diljem svijeta, bez obzira na eventualne prigovore drugih zemalja. “Naš odgovor na terorizam mora imati iste razmjere kakve ima i opasnost od terorizma. Mora se ići gdjegod postoji opasnost; ona je sada koncentrirana u Afganistanu, ali je očito da ta opasnost ima globalne razmjere. Ne radi se samo o terorističkim mrežama, nego i o državama koje podržavaju međunarodni terorizam.”

Što s Irakom?

Ukoliko Sjedinjene Države ne uspiju poraziti teroriste, ostale će zemlje razmisliti o tome hoće li surađivati s nama – kaže gospodin Holms. Glavni cilj – prema njegovim riječima – treba biti Irak pod čelništvom Saddama Huseina. "Ukoliko se bude domogao nuklearnog oružja, Irak će postati svojevrsno utočište protiv kojeg nećemo moći koristiti nikakvu vojnu silu u slučaju da se Saddam odluči na podršku terorističkim akcijama, ili u njima bude sudjelovao.”

Irak, međutim, nije ni blizu statusa nuklearne sile – uzvratio je komentator Robert Novak. On je također naglasio da ne postoje nikakvi dokazi da je Bagdad bio umiješan u terorističke napade na Sjedinjene Države. Gospodin je Novak rekao da su oni koji se zalažu za akcije protiv Iraka, u pravilu, odlučni pristaše Izraela, države koja Saddama Husseina smatra svojim glavnim neprijateljem.

Bin Ladenova zamka

Napadom na Irak, ili bilo koju drugu muslimansku zemlju, upali bismo ravno u bin Ladenovu zamku – rekao je Charles Freeman. Teroristi – kako kaže - imaju jasan cilj: "Prvo, oni imaju za cilj pokrenuti rat između civilizacija, u kojem bi muslimani bili u sukobu s ne-muslimanima; sukob bi dalje bio proširen tako da bi svi muslimani bili u ratu protiv ostalog svijeta. Drugo, oni žele uništiti američko-saudijske odnose, te američke snage istjerati iz Saudijske Arabije, čime bi režim u Riyadu, bio potpuno izložen raznim opasnostima.”

Što je najzanimljivije – zaključio je gospodin Freeman – mnogi američki mediji kao da podržavaju bin-Ladenovu anti-saudijsku kampanju. Zašto još i pomagati Osamu bin Ladena – pita se bivši američki veleposlanik u Saudijskoj Arabiji Charles Freeman.

XS
SM
MD
LG