Linkovi

Amerikanci postaju štedljiviji (1/11/01) - 2001-11-01


Statistike pokazuju da su Amerikanci drastično smanjili trošenje, što je izravna posljedica terorističkih napada na New York i Washington 11. rujna.

Osobna potrošnja je opala više nego se očekivalo - u rujnu je zabilježen pad od 1.8 posto, što je najveći mjesečni pad potrošnje u posljednjih 15 godina. Teroristički su napadi, kako se čini, odvratili Amerikance od kupovanja i naveli ih na štedljiviji život.

Slična situacija je zabilježena posljednji put 1987.godine, kada je u mnogim djelovima zemlje potrošnja bila znatnije smanjena zbog neuobičajeno jake zime.

Do informacije o smanjenoj potrošnji došlo je samo dan nakon što je vlada objavila da je u razdoblju od srpnja do rujna došlo do pada bruto nacionalnog proizvoda za 0.4 posto, što je prvi pad u tri uzastopna tromjesečja nakon osam godina ekonomskog rasta.

Analitičari smatraju da bi sve viša stopa neuposlenost i manja potrošnja mogli dodatno usporiti gospodarsku obnovu u idućim mjesecima i pored toga što je Središnja banka u ovoj godini nekoliko puta smanjila kamatne stope - što će, vjerojatno, i nastaviti činiti u bliskoj budućnosti

XS
SM
MD
LG