Linkovi

Ministar pravosuđa Ashcroft najavljuje strožu provedbu imigracijske politike (1/11/01) - 2001-11-01


Pripadnici američkih sigurnosnih i pravosudnih službi poduzimaju mjere kojima je cilj stroža provedba imigracijske politike.

Ministar pravosuđa John Ashcroft objavio je da će ulazak u Sjedinjene Države biti uskraćen svim članovima i pristašama 46 terorističkih skupina.

“Uhitit ćemo i zadržati svakog osumnjičenog terorista koji je prekršio zakon. Ukoliko se pokaže da osumnjičenik nije povezan s teroristima, ili da nije prekršio zakon, on će biti oslobodjen. No, teroristi koji su prekršili zakon bit će osudjeni, a u nekim slučajevima deportirani; u svakom slučaju, bit će onemogućeni u budućim akcijama protiv Amerikanaca,” kazao je.

Gospodin je Ashcroft to izjavio na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji u Washingtonu, na kojoj je priopćio pojedinosti o novoformiranoj posebnoj službi za praćenje stranih terorista. Cilj nove službe je bolje uskladjivanje rada američkih agencija koje se bave imigracijskim pitanjima. U okviru akcije onemogućavanja ulaska osumnjičenih terorista u Sjedinjene Države, gospodin je Ashcroft rekao da će ubuduće možda biti potrebno provoditi sigurnosnu provjeru svih koji budu zatražili ulaznu vizu.

“Kao prvo, time će se doći do dodatnih biografskih podataka i drugih informacija koje su potrebne za sigurnosnu provjeru. Drugo, time će se doći i do dodatnih informacija koje FBI, CIA i Služba za imigracijske poslove mogu koristiti kao polaznu točku za daljnja istraživanja, prije no što se izda viza.”

Dužnosnici američke vlade su priznali da će trebati dosta vremena kako bi se poboljšala medju-agencijska suradnja pri otkrivanju osumnjičenih terorista medju podnosiocima zahtjeva za vulaznu vizu. O tom je pitanju govorio i državni tajnik Colin Powell.

“Želimo osigurati uvjete u kojima će konzularni službenik – čim utipka ime podnositelja zahtjeva za vizu – biti upozoren, te odmah saznati sve negativne podatke o podnositelju, odnosno osobi kojoj se ne bi smjelo dopustiti ulazak u zemlju, ili da konzularni službenik treba izvršiti dopunska istraživanja,” kazao je državni tajnik.

Među 46 terorističkih skupina o kojima je govorio ministar pravosuđa su i one koje su povezane s bin Ladenovom terorističkom mrežom al-Qaida.

XS
SM
MD
LG