Linkovi

SAD izbjegavaju civilne žrtve (2/11/01) - 2001-11-01


U ratu protiv terorizma, Sjedinjene Države i Britanija izvode zračne napade u Afganistanu na vojne položaje vladajućih talibana te na mrežu al Qaida, kojoj je na čelu Osama bin Laden. Al-Qaida je meta napada zbog uloge u napadima na New York i Washington, 11. rujna, kao i zbog mnogih drugih terorističkih činova. Talibanski režim, pak, napada se zbog toga što pruža utočište i štiti bin Ladena. No, narod Afganistana nije cilj anti-terorističke koalicije.

Američke i britanske vojne snage poduzimaju izuzetne mjere kako bi spriječile civilne žrtve. Unatoč talibanskim lažima, Sjedinjene Države imaju za cilj isključivo vojne i terorističke mete. Ovdje spadaju teroristički logori, uzletišta, radarska postrojenja, talibanske kopnene snage, zgrade kojima se taj režim služi, oklopna vozila, komunikacijska i postrojenja za vojnu izobrazbu te čelništvo al Qaide. No, ne i civili.

Talibani opetovano lažu o broju afganistanskih civilnih žrtava. U stvari, talibanski je režim taj koji ne mari za civile. Teroristi se odijevaju kao civili. Oni napadaju civile. Nakon svakog napada, skrivaju se medju civilnim stanovništvom. Talibanske snage traže utočište u stambenim četvrtima, džamijama i ostalim civilnim zgradama. Civile koriste kao ljudski štit. Takve akcije predstavljaju ozbiljno kršenje ratnih pravila.

Sjedinjene su Države prijatelj afganistanskog naroda. To su dokazale pomažući im pobijediti brutalnu sovjetsku okupaciju te predvodeći svijet u davanju stotina milijuna dolara vrijednosti u hrani i drugim vrstama humanitarne pomoći. Čak i sada, Sjedinjene Države zračnim putem dostavljaju tone i tone hrane izgladnjelim Afganistancima.

Točno je da niti jedno oružje nema sto-postotnu preciznost. Stoga ima žrtava medju civilima. No, talibani krivo optužuju Sjedinejne Države i snage koalicije da namjerno ubijaju afganistanske civile. Talibani time pokušavaju skrenuti pozornost od vlastite užasne prakse kršenja ljudskih prava i odgovornosti koju sami snose za trajanje rata. Talibanski režim i teroristička organizacija koju oni štite su ti koji su krivci. Po riječima američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda: “Neka ne bude sumnje. Odgovornost za svaku pojedinu žrtvu u ovome ratu, bez obzira radilo se o nevinim Afganistancima ili nevinim Amerikancima, snose talibani ili al-Qaida.

XS
SM
MD
LG