Linkovi

Talibani koriste žive štitove (1/11/01) - 2001-11-01


Sjedinjene Države i saveznici vrše žestoke udare na talibanske vojne postrojbe i terorističku mrežu al Qaida, kojoj je na čelu Osama bin Laden. U zračnim i raketnim udarima uništeno je ili teško oštećeno nekoliko logora za vojnu izobrazbu, komunikacijski sustavi, uzletišta, skladišta streljiva i druga ratne opreme kao i zapovjedni stožeri.

U skladu sa svojim do sada pokazanim kukavičlukom, talibani su počeli koristiti civile kao ljudske štitove. Jedan je afganistanski izbjeglica iz Kabula izvjestio da je vidio deset talibanskih tenkova parkiranih pred džamijom u Kotal-e-Khairkhani, stambenoj četvrti u sjevernom dijelu grada. “Ljudi su vrlo ljuti i zabrinuti” – rekao je dotični izbjeglica, dodavši da ”zbog toga ne idu u džamiju moliti”.

26. listopada, američki su zrakoplovi slučajno pogodili skladišta za hranu Medjunarodnog crvenog križa. No, britanski ministar obrane Geoff Hoon istaknuo je da su se spomenuta skladišta nalazila unutar jednog talibanskog vojnog logora, te da su bila okružena vojnim vozilima. Zašto? Odgovor je jasan: talibanski režim krade medjunarodnu pomoć u hrani, namijenjenu afganistanskom narodu. Taj se režim pokušava sakriti iza humanitarnih organizacija i drugih nevojnih skupina i pojedinaca kako bi zaštitio svoje i snage svojih terorističkih klijenata.

Takodjer je jasno da talibani namjerno napadaju civile. 23. listopada, talibanski su topovi ispalili rakete na jednu napučenu tržnicu u Charikaru, pri čemu je poginulo i ranjeno više desetaka osoba.

Niti jedna zemlja u povijesti svijeta nije učinila više na izbjegavanju civilnih žrtava no što Sjedinjene Države čine u ovome sukobu - rekao je ministar obrane Donald Rumsfeld. I dalje će ulagati sav mogući trud da tako i ostane. Sjedinjene će Države nastaviti s napadima na talibanske snage i na teroriste organizacije al-Qaida. Odgovornost za civilne žrtve leži u potpunosti na talibanima. “Njihovo se vodstvo skriva u džamijama i koristi afganistanske civile kao žive štitove,“ – rekao je gospodin Rumsfeld. U trenucima kada talibani druge optužuju za civilne žrtve, oni optužuju sami sebe.”

XS
SM
MD
LG