Linkovi

Halloween - mnogo manje strave i užasa (31/10/01) - 2001-10-31


Manje krvoločni vampiri? Duhovi koji ne lede krv u žilama? Povici "boo" od kojih će se malo tko trznuti? Ma koliko zvučalo neobično, prva Noć vještica, Halloween, nakon 11. rujna, već je proglašena mnogo blažom verzijom same sebe – Trick-or-Treat Lite!

Ukoliko prognoze ne varaju, večerašnje maske i kostimi bit će mnogo oskudnije na planu strave i užasa, zabavni parkovi su smanjili broj jezovitih prizora na svojim horror vožnjama, a domaćini brojnih kostimiranih zabava pripremili su mnogo više šale nego straha. I, konačno, zabrinutost zbog antraksa, tvrde poznavaoci prilika, razlog je što će nam večeras na vrata zakucati 20 posto manje raznih maski čudovišta i mutanata nego ranijih godina.

Jack Santino, predsjednik Američkog folklornog udruženja i autor brojnih knjiga na temu Halloweena, kaže da je zemlju prožeo osjećaj da su strava i užas neprilični u vrijeme dok su rane stvarnog užasa tako svježe. Uostalom, dodaje on, jezivost obilježava i sadašnje trenutke, tako da se senzibilitet čitave zemlje ozbiljno promijenio.

Ustvari, jedan je guverner, - Mike Huckabee, iz Arkansasa -, apelirao na roditelje da nađu alternative tradicionalnim dječjim obilascima od vrata do vrata. Kako kaže, blagajna savezne države Arkansas ne može priuštiti dodatno policijsko osoblje koje bi pregledavalo svaki sumnjivi bombon ili slatkiš koji bi bio ponuđen malešnim maškarama.

Uklanjanje ekstrema iz tradicionalno najraspojasanije zabave znači, primjerice, da gotovo da i neće biti emocionalno kontroverznih maski i kostima – recimo, maski s licem Osame bin Ladena ili arapskih nošnji s noževima ili sabljama.

James Albright, vlasnik trgovine maskama i kostimima u Los Angelesu, prije pet godina je prodavao kontroverzne maske s likom O.J. Simpsona. Ove godine, međutim kaže, stavio je moratorij na kontroverzne kostime. "Neki dan mi je došao u trgovinu jedan čovjek i tražio kostim talibana, smijući se kako će uplašiti sve prisutne na zabavi." Kaže gospodin Albright i dodaje: "Priznajem da sam ga prilično neljubazno isprašio iz dućana. Ne čini mi se da je to duhovita i zabavna tema."

I, dok neki američki kulturolozi vide ironiju u takvom samokritičnom pokušaju da se obuzda najneobuzdanija večer u godini, drugi pozdravljaju priliku da Amerika preispita kako je uspjela izvitoperiti tradicije proslave Noći vještica. Drevna keltska proslava Samhain temeljila se na vjerovanju da se duhovi mrtvih te večeri mogu družiti sa živima. Ljudi su se stoga okupljali i pridonosili žrtve u životinjama, voću i povrću za dobrobit preminulih. Palili su krijesove kako bi duhovima osvijetlili njihov put.

Kada su, potom, krđćanski misionari pokušali izmijeniti keltske paganske običaje, težište su stavili na molitve, zajedništvo, zahvalnost i zaštitu od dolazeće zime. No, američki poslijeratni ekonomski procvat potpuno je izmijenio sve ranije običaje. Halloween se pretviro u unosnu industriju, prvo za djecu, a posljednjih godina i za odrasle. Ove godine, maloprodaja vezana uz Halloween dosegla je, prema prvim podacima, 7 milijardi dolara. Tako je Noć vještica postala, potrošački gledano, najunosniji blagdan nakon Božića.

Ove godine, doduše, većina maski i kostima odražava patriotske osjećaje i, u velikoj mjeri, demonstrativnu odlučnost da terorizam ne uspije unijeti strah u američku svakidašnjicu. No, element koji će biti izražen u mnogo većoj mjeri nego ikada ranije, bit će ozbiljnost i tuga sutrašnjeg dana, kršćanskog Dana mrtvih, odnosno Svih Svetih.

XS
SM
MD
LG