Linkovi

Bahrain podržava rat protiv terora (31/10/01) - 2001-10-31


Većina zemalja sa Srednjeg Istoka podržava rat, na čelu sa Sjedinjenim Državama, protiv medjunarodnog terorizma. Jedan od najjačih pristaša je Bahrein.

Sjedinjene Države i Bahrein održavaju višegodišnju vojnu suradnju. U Bahreinu se nalaze baze za američke vojne brodove koji vrše ophodnje Perzijskim zaljevom. Bahrein je, isto tako, 1991. godine bio važna zračna baza za američke zrakoplove, tijekom oslobadjanja Kuvajta od iračke okupacije.

Predsjednik George W. Bush nedavno je opisao Bahrain kao "glavnog američkog saveznika izvan NATO saveza." Ta je izjava dana tijekom susreta u Bijeloj Kući izmedju bahreinskog princa Salmana bin Hamada Al-Khalife i predsjednika Busha. Kategoriziranje Bahreina tako važnim saveznikom omogućilo je toj zemlji da pošalje vlastite vojnike na vojnu obuku u Sjedinjene Države, kao i pristup američkim vojnim istraživanjima i razvojnim programima. Isto tako, Bahrein sada može lakše kupiti američko oružje.

Bahrein se, kao i mnoge druge zemlje, pridružio Sjedinjenim Državama u borbi protiv odgovornih za terorističke napade, poput onih 11. rujna na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. Teroristi lažno tvrde da djeluju u ime islama. Bahreinski princ Al-Khalifa istaknuo je da koalicija vodi rat protiv terorizma, a ne protiv islama. On je rekao da "sve arapske i islamske zemlje osudjuju napade od 11.rujna."

Princ Al-Khalifa je rekao da svi žele da se sukob u Afganistanu okonča što je brže moguće, ali naglasio je da napadi predvodjeni Sjedinjenim Država trebaju biti nastavljeni sve "dok misija ne ispuni svoj plan." To bi trebao biti slučaj – istaknuo je – čak i ukoliko se borbe nastave tijekom muslimanskog svetog mjeseca ramazana, koji počinje za nekoliko tjedana. Kao što je princ Al-Khalifa naglasio "i u prošlosti su se vodili ratovi tijekom Ramazana."

Jasno je da rat koji se sada vodi nije rat protiv muslimanske vjere. Kao što je to dopredsjednik Dick Cheney rekao "ova borba treba spasiti civilizirani svijet i zajedničke vrijednosti Zapada, kao i Azije i islama. Ovo je bitka protiv zla," naglasio je gospodin Cheney i dodao, "bitka protiv neprijatelja koji se nasladjuje ubijanjima nevinih. Eto zašto su ljudi sa svih strana svijeta i pripadnici svih vjera zajedno ustali u borbi protiv tog neprijatelja."

XS
SM
MD
LG