Linkovi

Međunarodna tjeralica: Ayman al-Zawahiri (30/10/01) - 2001-10-31


Sjedinjene Države su sastavile listu “Najtraženijih terorista”. Nekoliko njih od dvadeset i dva bjegunca s te liste, uključujući Osamu bin-Ladena, članovi su al-Qaide, terorističke grupe odgovorne za terorističke napade od 11. rujna na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. Drugi su traženi u svezi s ranijim terorističkim napadima.

Protiv Aymana al-Zawahirija optužnica je podignuta u svezi s bombaškim napadima na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji, 1998. godine. On je glavni suradnik Osame bin-Ladena.

Ayman al-Zawahiri je rodjen u Egiptu, 19. lipnja 1951. godine. Egipatski je državljanin. Al-Zawahiri govori arapski i francuski jezik. Po struci je liječnik, a utemeljitelj je organizacije Egipatski islamski jihad. Njegova teroristička organizacija želi zbaciti sekularnu egipatsku vladu i zamijeniti je islamskom državom. Ona takodjer napada američke i izraelske interese u Egiptu i inozemstvu.

Vjeruje se da je al-Zawahiri savjetnik i liječnik Osame bin-Ladena. Vjeruje se da se nalazi na teritoriju Afganistana. Ima smedju, odnosno crnu kosu i tamne oči. Nosi bradu i brkove. Al-Zawahiri je tamnoput i nosi naočale.

Sjedinjene države nude i do pet milijuna dolara nagrade za informaciju koja bi dovela do uhićenja Aymana al-Zawahirija. Ukoliko raspolažete informacijom o ovom bjeguncu, kontaktirajte najbliže američko veleposlanstvo ili konzulat. Identitet osoba koje dostave informacije biti će čuvan u tajnosti.

XS
SM
MD
LG