Linkovi

Predsjednik Bush poziva Kongres na snažniji poticaj američkom gospodarstvu (31/10/01) - 2001-10-31


Nakon što je objavljen podatak da je u trećem tromjesječju ove godine prvi put u posljednjih osam godina došlo do pada bruto nacionalnog proizvoda, predsjednik Bush je pozvao Kongres na poduzimanje snažnijih mjera za jačanje američkog gospodarstva: "Današnji podaci o našem gospodarstvu potvrdjuju koliko su dogadjaji od 11.rujna šokirali Ameriku i koliko su utjecali na ekonomska kretanja."

U govoru poslovnim čelnicima predsjednik je istaknuo da su teroristički napadi na New York i Washington, ionako lošu gospodarsku situaciju, učinili još gorom. Dodao je, isto tako, da u takvoj situaciji pad potrošnje nije nikakvo iznenadjenje: "Ljudi u Americi žive u teškim vremenima – gube se radna mjesta i poslovi i ja sam duboko zabrinut oko te situacije, kao što znam da ste i vi zabrinuti. Povjerenje potrošača je u padu, ali na krajeva – mi smo u ratu!"

Prema posljednjim pokazateljima došlo je do ekonomskog pada za 0.4 posto u razdoblju izmedju srpnja i rujna ove godine što je najveći pad bruto nacionalnog prozvoda još od početka 1991.godine, kada su se Sjedinjene Države nalazile usred recesije. Predsjednik Bush je jutros u razgovoru s kongresnim čelnicima, gdje su ga i zatekle informacije o ekonomskom padu, pozvao svoje sugovornike da usvoje masivni paket smanjenja poreza i ostalih inicijativa za gospodarski oporavak.

Kasnije je to učinio i na jednom javnom skupu. Predsjednik je istaknuo kako želi da taj stimulativni ekonomski paket prodje Kongres do kraja studenog. Naime, usprkos obećanjima o suradnji, na Capitol Hillu postoje razlike oko veličine vladine pomoći za one koji su ostali bez posla.

XS
SM
MD
LG