Linkovi

Predsjednik Mesić izrazio duboko žaljenje zbog zločina nad Židovima (31/10/01) - 2001-10-31


Hrvatski predsjednik Stipe Mesić obratio se danas izraelskom parlamentu – Knessetu. U prepunoj dvorani, govoru su nazočili i izraelski predsjednik i premijer. Hrvatski je predsjednik izrazio duboko i iskreno žaljenje zbog zločina nad Židovima počinjenim tijekom drugog svjetskog rata na područjima kojima je vladala kvislinška tvorevina, NDH. Predsjednik Mesić je istaknuo da ta ustaška tvorevina nije bila niti samostalna, a niti hrvatska te dodao da govori u ime jedne demokratske Hrvatske, koja se s poštovanjem i pijetetom klanja uspomeni na milijune žrtava holokausta.

Predsjednik Mesić je dodao da je prošlo vrijeme kada je Hrvatska negirala tamne strane svoje povijesti i zaključio da je u Izrael došao ukloniti hipoteku prošlosti, predstaviti novu Hrvatsku te položiti temelje dugoročne suradnje.

Predsjednik Knesseta Avraham Burg toplo je prihvatio riječi hrvatskog predsjednka i pozvao na otvaranje novog poglavlja u izraelsko-hrvatskim odnosima. Govor je održao i izraelski premijer Ariel Šaron, izrazivši uvjerenje da će Hrvatska pridonijeti stabilizaciji i miru u Europi. Knessetu se obratio i zastupnik stranke desnog centra Tommy Lapid, koji se do sada žestoko protivio poboljšanju odnosa izmedju Hrvatske i Izraela, te oštro kritizirao pisanja prvog hrvatskog predsjednika Franju Tudjmana. No, danas je, nakon govora predsjednika Mesića izjavio da osjeća primjerenim da ustane i čestita mu za upućene isprike i izraženi pijetet. Svoj je govor završio izjavom da sada ne vidi više nikakvih prepreka dobrim odnosima Izraela i Hrvatske.

Izraelski mediji sa zanimanjem prate posjet predsjednika Mesića. U svojim ocjenama, mediji se slažu da se ovim posjetom otvara novo poglavlje u hrvatsko-izraelskim odnosima. Dnevnici navode isprike predsjednika Mesića svim ljudima kojima je nanesena nepravda, “medju kojima su Židovi na prvom mjestu”, upućene jučer tijekom sastanaka sa židovskim dužnosnicima te govora na Židovskom sveučilištu.

Centar Simon Wiesenthal izdao je priopćenje nakon sinoćnjeg sastanka svojeg direktora Efraima Zurrofa s predsjednikom Mesićem. U njemu se izražava zadovoljstvo vodjenim razgovorom te naglašava da su predsjedniku Mesiću predani novi dokazi protiv dvojice hrvatskih nacista – Ive Rojnice i Mirka Eterovića koji žive u Argentini. Centar Simon Wiesenthal pozvao je hrvatske vlasti da pomognu u istragama protiv tih osoba. Takodjer je pozdravljena činjenica da će predsjednik Mesić biti pokrovitelj nastupa pokretne izložbe o holokaustu “Hrabrost za prisjećanje” u Hrvatskoj koju organizira Centar Wiesenthal.

XS
SM
MD
LG