Linkovi

Ubijeni kašmirski teroristi (29/10/01) - 2001-10-31


U Afganistanu je ubijeno više od 20 članova kašmirske terorističke skupine Harakat ul-Mujahidin. Teroristi su navodno ubijeni kada je američka bomba pogodila kuću tijekom njihova sastanka u glavnom gradu Afganistana, Kabulu. Oni su navodno došli u Afganistan kako bi pomogli talebanskom režimu, koji i dalje pruža utočište Osami bin Ladenu i njegovoj terorističkoj skupini al-Qaida.

Harakat ul-Mujahidin ima bazu u Pakistanu i u normalnim okolnostima djeluje u Kašmiru. Ta je skupina izvela brojne napade na indijske vojnike kao i na kašmirske civile. No, medju članovima skupine Harakat nalaze se i Afganistanci i Arapi, veterani prijašnjih sukoba u Afganistanu. Teroristi ove skupine uvježbani su u logorima al-Qaide u Afganistanu. G. 1998, Fazlur Rehman Khalil, dugogodišnji vodja Harakat ul-Mujahidina, pridružio se Osami bin Ladenu i drugim teroristima objavom, kojom se poziva muslimane na ubijanje Amerikanaca i Židova.

Američko je Državno tajništvo proglasilo skupinu Harakat ul-Mujahidin terorističkom organizacijom. Prošli je mjesec zaledjena financijska efektiva te organizacije, shodno izvršnoj naredbi koju je izdao predsjednik George Bush. Borba protiv medjunarodnog terorizma, koju predvode Sjedinejne Države, zadire dublje od pronalaženja i kažnjavanja odgovornih za napade na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, 11. rujna.

Kao što je rekao predsjednik Bush: Naš rat protiv terora počinje s al Qaidom, no, on tamo ne završava. Neće završiti tako dugo dok svaka teroristička skupina globalnog dosega ne bude otkrivena, zaustavljena i pobijedjena.” Zračni napadi na Afganistan predstavljaju jedan vrlo zamjetan dio ove kampanje. No, oni nisu jedina stvar koja se poduzima. Bit će tu i tajnih operacija, čiji će čak i uspjeh ostati tajna. Uz to, rekao je gospodin Bush, “Sjedinjene će Države teroristima spriječiti dostup financijama, okrenuti ih jedne protiv drugih, tjerati ih s jednog mjesta na drugo, dok više za njih ne bude postojalo niti utočišta niti odmora. Progoniti ćemo i države koje teroristima pružaju utočište ili pomoć. Svaka država, u svakoj regiji, sada treba donijeti odluku," – rekao je predsjednik Bush, “Ili ste s nama ili ste s teroristima... Sjedinjene će Države na bilo koju državu koja nastavlja pružati utočište ili podršku teroristima, gledati kao na neprijateljski režim.

XS
SM
MD
LG