Linkovi

Američki investicijski fondovi uložili 6 milijuna dolara u hrvatsku kabelsku televiziju (30/10/01) - 2001-10-30


Sa po tri milijuna dolara domaću kabelsku televiziju Digital City Media dokapitalizirali su investicijski fond američke vlade Small Enterprise Assistance Fund i Southeast Europe Equity Fund, privatni regionalni fond u vlasništu Georga Sorosa.

Predstavnici fondova ulaganje su obrazložili velikim potencijalom Hrvatske posebno u kabelskoj industriji i mogućnostima širenja posla u regiji. S ciljem stvaranja nacionalne kabelske mreže tvrtku Digital City Media u lipnju ove godine osnovali su tvrtka Elektromodul iz Osijeka i Small Enterprise Assistance Fund sa sjedištem u Hrvatskoj, kojeg dijelom finacira USAID, američka Agencija za međunarodni razvoj.

DCM u Zagrebu, Osijeku i Splitu ima oko 40 tisuća pretplatnika čiji će se broj, očekuju, upeterostručiti nakon izgradnje nacionalne kabelske mreže. Izgradnja mreže u kojoj ce gradovi biti povezni optičkim kablovima kompaniju će stajati više od 40 milijuna dolara. Projekt bi trebao biti završen do 2005. godine.

Tehnički direktor DCM-a, Boris Stipetić očekuje da će kompanija do tada imati 200 tisuća korisnika. "Osim gledanja televizijskih i satelitskih programa, slušanja radio stanica, korisnicima ćemo biti u stanju pružati i naprednije usluge kao što su širokopojasni internet koji omogućuje brze surfanje, video on demand, usluge telefonije", kazao je Stipetić u telefonskom razgovoru za Glas Amerike.

Daljnje investicije DCM-a ovise o brzini dobivanja potrebnih dozvola u Hrvatskoj. "Bilo bi nam puno lakše poslovati kada bi vlasti u investiciji DCM-a prepoznale profitabilan posao i vlastiti interes te kada nas više ne bi tretirale kao manjeg poduzetnika", kaze Boris Stipetić. Generalni direktor kompanije Alan Chelko najavio je da će DCM samo na području Zagreba zaposliti 100 radnika na gradnji infrastrukture.

Digital City Media ne isključuje mogućnost da i sama postane internet provider i da 2003., kada će se liberalizirati sektor fiksne telefonije, konkurira sadašnjem monopolu Deutsche Telekoma.

XS
SM
MD
LG