Linkovi

Suđenje Miloševiću počinje 12. veljače (30/10/01) - 2001-10-30


Suđenje Slobodanu Miloševiću za odgovornost za zločine na Kosovu počinje 12. veljače, Tužiteljstvo će za proces za “hrvatsku” optužnicu biti spremno za pet mjeseci, detalji su sa zasijedanja sudskog Vijeća – skupa s novom porcijom Miloševićevih poruka, ovoga puta i komentara na račun terorizma.

Početak suđenja Slobodanu Miloševiću za “kosovsku “ optužnicu određen je za 12. veljače iduće godine, za četiri do pet mjeseci Tužiteljstvo Tribunala biti će spremno i za suđenje za navode “hrvatske” optužnice, idućeg će tjedna biti objavljena treća, “bosanska” optužnica.

Tužiteljstvo namjerava zatražiti objedinjavanje tri dokumenta u jednu optužnicu i jedno suđenje. Ovo je rezultat nastavka rada sudskog Vijeća haaskog Trbunala za ratne zločine. Neki su suci izrazili sumnju da će spojene optužnice dovesti do procesa dugačkog tri godine, no tužiteljica Carla del Ponte smatra da će spajanje optužnica u mnogim situacijama donijeti spajanje svjedoka i njihovih iskaza.

Statistika je Tužiteljstva naznačila da je za “hrvatsku” optužnicu spremno preko tri tisuće stranica dokaznog materijala i 255 svedoka, 90 dokumenata iz ove hrpe Carla del Ponte smatra bitnima za proces, a izravnu odgovornost Miloševića za ratne zločine može dokazati 55 svjedoka. 20 svjedoka davati će iskaze uz uvjet zaštite identiteta. Tužiteljstvu će trebati 170 radnih dana za prezentaciju dokaza i iskaze svjedoka.

“Kosovska” je optužnica spremna i Tužiteljstvo već danas može ući u proces. Dokazne materijale ono namjerava potkrijepiti izjavama 228 svjedoka i za to potrošiti također 170 radnih dana.

Milošević je, prema očekivanjima, ponovno održao predstavu udijelivši “kompliment” da je sadržaj optužnica pisan “na nivou retardiranog sedmogodišnjeg djeteta” i da tužiteljica “bezočno iskrivljuje činjenice”.

Budući da se tokom svih ovih godina potvrdio kao specijalist za privlačenje pozornosti javnosti, Milošević je u svojim tiradama izašao s aktualnom “bombom” koju su – prema očekivanjima – prenijele sve svjetske agencije. Clintonova je administracija surađivala sa teroristima, znala je da bin Laden boravi u Albaniji i o tome raspravljala s Beogradom, a Tribunalovim su procesima albanski teroristi “dobili krila”, objasnio je sucima Slobodan Milošević.

On je nadalje zahtijevao da ga se ne nadgleda 24 sata. “Ne namjeravam se ubiti, jer svojoj obitelji i djeci ne želim priuštiti oca samoubojicu, a ubiti se neću nikada jer se moram boriti protiv ovog suda i rušiti ovo ruglo od suda”, njegove su završne riječi.

Diskusiju je zaključio predsjedavajući Richard May ustvrdivši da Milošević ničim nije diskriminiran u pritvoru. Sudsko je Vijeće inače odbacilo prigovore Miloševićevih zastupnika koje sam Milošević ne priznaje, obećavši “prijateljima suda” pisano obrazloženje.

XS
SM
MD
LG