Linkovi

Orvelijanski obrt u kontroli zračnog prometa (30/10/01) - 2001-10-30


Bostonski međunarodni aerodrom Logan i neke druge američke zračne luke okreću se tehnologiji prepoznavanja fizionomija kako bi usporedili lica putnika koji se ukrcavaju u zrakoplov s onima osumnjičenih terorista. Radi se o istoj tehnologiji koja je, prije terorističkih napada od 11. rujna, na sva usta bila osuđivana kao orvelijanski pokušaj kontrole i ograničavanja sloboda pojedinaca.

No, pet tisuća poginulih u New Yorku i Washingtonu promijenilo je ne samo stav javnosti, nego i nadležnih vladinih ustanova. Savezna uprava za zračni promet proučava takav sustav kao način poboljšavanja sigurnosti čitavog zračnog prometa, a neki aerodromi ovih će dana početi koristiti tehnologiju prepoznavanja fizionomija.

Jedan od takvih aerodroma je i zračna luka Logan u Bostonu, iz koje su poletjela dva zrakoplova s otmičarima, koja su kasnije udarila u Svjetski trgovinski centar. Tijekom slijedeća tri mjeseca, aerodrom Logan će testirati dva sustava prepoznavanja fizionomija, da bi, potom, odabrao bolji za stalno korištenje.

Oba testirana sustava koriste video kamere koje snimaju lica putnika u prolazu, dok pristupaju check-in točkama. Video kamere su povezane s kompjuterskim sustavom koji uspoređuje snimke s bazom podataka u kojoj su pohranjene snimke poznatih terorista, bjegunaca i drugih kriminalaca. Jedna od testiranih tehnologija je FaceIt, proizvod kompanije Visionics Corp iz New Jerseya, koja bilježi 80 ključnih točaka na licu neke osobe.

Stručnjaci, inače, smatraju da je za svojevrsni "otisak lica", jednako pouzdan poput otiska prsta, dovoljno između 14 i 20 točaka. Baza snimki na aerodromu Logan sadržavat će i lica posada zrakoplova, kao i drugih osoba koje redovito prolaze check-in točkama, ali nisu teroristi. Na primjeru tih lica osiguravat će se pouzdanost rada kompjuterskog sustava.

Dok su glasnogovornici sva tri washingtonska aerodroma izjavili da ovdašnje zračne luke ne planiraju koristiti tehnologiju prepoznavanja fizionomija, međunarodni aerodrom San Francisco kaže da će ozbiljno biti razmotrene prednosti - ako ih ima – tog sustava pred sustavom prepoznavanja otiska ruke, koji se koristi na tom aerodromu od 1992. godine.

Trošak postavljanja sustava prepoznavanja fizionomija na aerodromima bit će prilično visok. Veći aerodromi trebaju između 100 i 300 kamera, što znači da bi koštali od 300 tisuća, pa do milijun dolara. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da je to relativno malen dio u odnosu na ono koliko ustvari košta čitav sustav osiguranja aerodroma. Uz to, dodaju neki, što je milijun dolara po aerodromu, kada svaki projektil koji se koristi u sadašnjem ratu protiv terorizma košta milijun i više dolara!?

XS
SM
MD
LG