Linkovi

Europska investicijska banka odobrila sredstva za modernizaciju hrvatskih cesta (30/10/01) - 2001-10-30


Hrvatska u iduće dvije godine dobiva bolje, modernizirane ceste. Dio kreditnih sredstava za obnovu mreže prometnica odobrila je Europska investicijska banka.

Držeći se ne baš ohrabrujuće činjenice da je svega četvrtina državnih, dakle, glavnih cesta u Hrvatskoj u dobrome stanju, Hrvatske su ceste krenule u intenzivnu modernizaciju cestovne mreže. Značajan poticaj boljim cestama dan je jučer u Luxembourgu, sporazumom o kreditiranju njihove modernizacije, sklopljenog između Europske investicijske banke i Hrvatskih cesta, sve uz garanciju Vlade RH.

Rijec je o povoljnom kreditu od 60 milijuna eura s rokom otplate od dvadeset godina i uz odgodu početka vraćanja duga od pet godina. Vrijednost programa modernizacije je 122 milijuna eura, a realizirat će se u razdoblju od iduće do 2005. Nakon dogovaranja sa stručnjacima razvojne banke EU odlučeno je da će projekti rehabilitacije pokriti 26 dionica dužine 450 km, od toga 13 dionica Jadranske magistrale, ostatak radova je namijenjen poboljšanju Podravske magistrale i prometnicama u istočnoj Slavoniji, no glavnina moderniziranih kilometara jest uz jadransku obalu.

Prilikom potpisivanja ugovora s EIB-om ministar financija u Vladi RH Mato Crkvenac spomenuo je kako je velik broj projekata u Europskoj investicijskoj banci usklađen s razvojnom strategijom Hrvatske, što znači da će Hrvatska već sutradan, budu li njezini projekti ekonomski opravdani, kvalitetni, ozbiljno pripremljeni i poprati li ih obavezna Vladina garancija, mogla bez većih teškoća dobiti kvalitetna razvojna sredstva od EIB-a. EIB-eov je pak potpredsjednik Ewald Nowotny poručio da razvojna banka EU za potrebe financiranja razvoja Hrvatske do 2003. godine može izdvojiti impresivnih 650 milijuna eura.

XS
SM
MD
LG