Linkovi

Poštanska služba uvodi nove mjere zaštite pošte i osoblja (30/10/01) - 2001-10-30


Američka poštanska služba poduzima mjere kako bi zaštitila poštanske pošiljke, među kojima je pronađeno više pisama kontaminiranih antraksom. Nove mjere, od kojih neke uključuju korištenje najmodernije tehnologije.

Moto Poštanske službe kaže da niti snijeg, niti kiša, niti tama noći neće spriječiti poštare u dostavi pošte. Ukoliko Poštanska služba bude uspjela u svojem naumu, u dostavi pošte neće je spriječiti niti antraks. Uprava pošte nastoji se nositi s ovom bakterijskom prijetnjom, zbog koje su zatvoreni brojni poštanski uredi od New Yorka do Floride. Počelo je s kontaminiranim pismom jednom tabloidu na Floridi, a zatim su se takva pisma pojavila u drugim medijima, te u nizu vladinih zgrada u Washingtonu. Do sada su od bedrenice umrle tri osobe, a zaraženo je više od 12 ljudi, koji su ili primili zaražena pisma ili su njima rukovali. Poštanska je služba priopćila da je više od dvadeset njenih djelatnika hospitalizirano zbog sumnjivih simptoma. Zamjenik šefa Poštanske službe John Nolan izjavio je da je služba u stanju najviše pripravnosti.

"Pokušavamo učiniti sve što treba kako bismo mogli dostavljati poštu na siguran način. Ulažemo velike napore da bismo zaštitili naše djelatnike i američku javnost i istovremeno nastavili s dostavom pošte, jer je pošta ljudima vrlo važna," kazao je gospodin Nolan.

Jedna od novih mjera sigurnosti uključuje nabavku opreme za ozračivanje pošte elektronskim i rendgenskim zrakama, vrijednu 40 milijuna dolara. Novu će opremu sljedećeg mjeseca prvo dobiti pošte u Washingtonu. Sve dok oprema ne bude isporučena, kompanija koja je proizvodi – Titan Corporation, čisti washingtonsku poštu u svojem objektu u Ohiou. Kako kaže predsjednik ove korporacije Gene Ray, pošta se stavlja u karantenu i posebnim kamionima za prijevoz opasnih materijala šalje u Ohio.

"Pošta iz Washingtona pakira se u vreće za opasni materijal, koje se zatim zatvaraju i čiste. Te se vreće potom zatvaraju u druge vreće i ponovno čiste. Kasnije se vreće zatvaraju u posebne kutije, u kojima pošta stiže do nas. Mi kutije uopće ne otvaramo, već ih obrađujemo i šaljemo nazad u Washington," rekao nam je.

Dužnosnica Poštanske službe Deborah Willhite izjavila je da Poštanska služba surađuje s vojnim vlastima na nabavljanju tehnologije za otkrivanje bakterija u pošti. Također se poduzimaju koraci da bi se zaštitili poštanski djelatnici. U tu su svrhu podijeljeni milijuni parova plasničnih rukavica i maski za lice.

Zamjenik šefa Poštanske službe Nolan kaže da se za rutinsko održavanje poštanskih objekata koriste jače antibakterijske preparate, a u procesu čišćenja pošte upotrebljava se sustav, koji radi na principu usisavača, kako bi se spriječilo dizanje prašine.

Poštanska je služba također upozorila građane da ne otvaraju sumnjive pošiljke, već da o njima obavijeste policiju i zdravstvenu službu. Prema uputi, sumnjim se trebaju smatrati pošiljke koje dolaze s nepoznate adrese, koje nemaju adresu pošiljatelja, koje su čudnog oblika ili neobično teške za svoju veličinu, iz kojih vire žice ili se osjete čudni mirisi, koje na sebi imaju mrlje ili natpise kao što je “Povjerljivo”. Javnozdravstveni dužnosnici pokušavaju smiriti javnost. Među njima je i dr. Anthony Fauci iz Nacionalnog instituta za zdravstvo

"Za sada još nije zabilježen slučaj u kojem je neka osoba zaražena tako da je osobno dobila poštu iz kontaminiranog poštanskog ureda," istaknuo je.

Dr. Fauci, jedan od vodećih američkih stručnjaka za zarazne bolesti, ističe da se kontaminacija glavnih washingtonskih i područnih poštanskih ureda nije proširila dalje od njih.

XS
SM
MD
LG