Linkovi

Prodi: Prebroditi prošlost i riješiti preostale probleme (30/10/01) - 2001-10-30


30. listopada bio je još jedan uspješan europski dan za hrvatsko državno izaslanstvo - zemlja je podržana u svome putu prema Europi, a pitanje financiranja izgradnje autoputa Zagreb – Split i formalno je otvoreno.

Hrvatska nije u prvom krugu kandidata za Europsku uniju radi svoje prošlosti, ne zbog budućnosti. Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju služi i da se ta prošlost prebrodi i da se riješe preostali problemi koje je ona stvorila, izjavio je predsjednik europske Komisije Romano Prodi, nakon sastanka s premijerom Vlade RH Ivicom Račanom. “Vi ste u brzoj traci prema uniji i nastavite voziti brzo. Postoje ljudi koji slovo ovog Sporazuma tumače drugačije, oni ga ne doživljavaju kao smjer u Europu nego kao sidro za Bakan, ali nema balkanskog vlaka, svatko u integracijama vozi vlastitom brzinom i tko god mi drugačije veli odgovaram mu da Hrvatska prema Europi ide individualno”, poruka je predsjednika europske Komisije.

EU Hrvatsku smatra zonom stabilnosti u nestabilnoj regiji Jugoistočne Europe i pomoći će joj svim raspoloživim načinima i sredstvima da takvom ostane. U jednom kratkom danu, na osnovu jučer potpisane zajedničke Deklaracije o političkom dijalogu kojim je stvoren institucionalni okvir za susrete i razmjenu mišljenja na najvišem nivou, predstavnici Hrvatske sastali su se prvo s europskom “trojkom”, potom s predsjednikom euro-vlade. Rezime sastanaka svodi se na dvije riječi – ohrabrenje i optimizam. Najavljena je, primjerice, brza ratifikacija Sporazuma RH i EU, idućeg mjeseca to će obaviti Europski Parlament a parlamenti u državama – članicama do kraja iduće godine.

Osim ovog političkog dijela premijer Račan imao je značajan radni dogovor s predsjednikom Europske investicijske banke Philippeom Maystadtom. Prvi čovjek razvojne banke EU najavio je mogućnost skorog financiranja još dva velika projekta u Hrvatskoj – trafostanice Ernestinovo i dijela autoputa Zagreb – Rijeka.

Premijer Račan ekstenzivno ga je briefirao o značaju auto-ceste Zagreb – Split, što je sa strane Banke prepoznato kao projekt od primarne važnosti, u skladu s strategijom razvoja pan-europlskih prometnih pravaca. “Spremni smo proučiti sve vaše ideje, donesite nam svaki dobar, jak projekt”, zatražio je Maystadt.

Sastanak u sjedištu Europske investicijske banke u Luxembourgu praktički znači da je projekt auto-ceste Zagreb – Split uveden u razgovore.

XS
SM
MD
LG