Linkovi

Koliko košta rat u Afganistanu? (30/10/01) - 2001-10-30


“Koliko košta rat u Afganistanu?” pita se Christian Science Monitor. Prema procjenama stručnjaka – milijardu i 200 milijuna dolara mjesečno. Velika svota? Možda i ne, ukoliko se usporedi s ratom u Perzijskom zaljevu, koji je koštao čak 60 milijardi dolara. Afganistanski bi rat – procjenjuju stručnjaci – sve da potraje i godinu dana, koštao tek 15 do 20 milijardi, koje Sjedinjene Države mogu lako priuštiti

Pod naslovom “Prvi znakovi sumnje u ratu protiv terorizma”, New York Times donosi rezultate nove ankete koja pokazuje da više od polovine Amerikanaca vjeruje u mogućnost novog terorističkog napada, vjerojatno biološkim oružjem, te smatra da da vlada ne čini dovoljno da bi se pripremila za mogući bioteroristički napad.

Nadalje, Amerikanci nisu posve zadovoljni ni tijekom rata u Afganistanu – 58 posto ih smatra da operacije napreduju “relativno dobro”, a samo 28 posto ih vjeruje da će američke snage uhvatiti ili ubiti Osamu bin Ladena. Sa svoje strane, predsjednik Bush i dalje uživa podršku čak 87 posto Amerikanaca, dok je poraslo i povjerenje u vladu.

A najtiražniji američki dnevnik USA Today piše o novom izdatku koji se postavlja pred Pentagon – to su “pametne” osobne iskaznice za američke vojnike. Svaka kartica koju će dobiti preko 4 milijuna američkih vojnika i civila u vojnim službama, košta vladu 8 dolara, ali donosi korisniku izuzetne prednosti. Kartica, veličine kreditne kartice, opremljena je magnetskom trakom, igličastim kodom i čipom, što će korisniku omogućavati da njome otvara vrata u zaštićenim zgradama, diže gotovinu sa svojega računa, kupuje hranu, a uskoro – i da razdužuje oružje i drugu vojnu opremu.

XS
SM
MD
LG