Linkovi

EU i RH potpisale sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (29/10/01) - 2001-10-29


Hrvatska i Europska unija su potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kojim je otpočeo integracijski put Hrvatske prema uniji. Od danas, Hrvatskoj predstoji veliki posao europeizacije, izvještava Lada Stipić–Niseteo.

Od danas Hrvatska ima ugovorne odnose s Europskom unijom. Svečanost potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju - skupa s prijelaznim Sporazumom o sređivanju trgovinskih veza i Izjave o političkom dijalogu - dakle dvaju dokumenata koji će do pune ratifikacije Sporazuma osiguravati institucionalizirani okvir veza dvaju partnera.

Stavljanjem potpisa za Hrvatsku je počeo dug, naporan, neizvjestan integracijski put u Europu, “vrijeme velikog rada”, reći će premijer Ivica Račan. Važno je dokazati da EU dobiva a ne gubi ulaskom Hrvatske, obrazlagao je premijer kasnije novinarima.

Prioritet Hrvatske u njenom prilagođavanju integracijskom “redu vožnje” sadržanom u sporazmu s EU, ujedno glavni problem i temeljni zadatak, sadržan je u riječima “gospodarski razvoj, gospodarski razvoj, gospodarski razvoj”. Implementacija slova Sporazuma značiti će Hrvatskoj postepeno usvajanje slova europskih zakona, europeizaciju širokog spektra življenja, počevši od postepenog, šest godina dugog otvaranja tržišta europskim proizvodima, preko uvođenja europskih standarda u doslovno sve segmente življenja pa do dogovora o strategiji nadzora granica ili sustavu carina.

Za sada, usprkos najavama da bi svečanost u Luxembourgu ipak bila prilika za takav čin, Hrvatska ne namjerava zatražiti prijem u EU. Ona će se do daljnjega zadovoljiti statusom “kandidata za kandidaturu", dakle “potencijalnig kandidata”, kako to opisuje slovo Sporazuma, a brzina reformskih promjena odredit će, između ostaloga, i pravi trenutak u kome će Hrvatska dati do znanja da želi u uniju.

Reforme mogu proći uz uvjet ekonomske i političke stabilnosti, destabilizacija na ovome planu ugrozit će ritam pristupa Hrvatske uniji, upozorio je premijer. Današnji je dan povijesni jer je stavio formalnu točku na međunarodnu izolaciju Hrvatske i istvremeno otvorio dugačak proces integracija. EU je, dakako, i ovom prilikom obećala sve vrste pomoći integracijskim naporima zemlje.

XS
SM
MD
LG