Linkovi

Miloševiću pročitana optužnica za zločine u Hrvatskoj (29/10/01) - 2001-10-29


Slobodan Milosević je i na svom trećem pojavljivanju u haaškoj sudnici ratovao sa svima. O danu u kome su pročitane proširena “kosovska” i “hrvatska” optužnica prilog je pripremila Lada Stipić–Niseteo.

U den Haagu ništa novoga, treće pojavljivanje Slobodana Miloševića pred sudskim Vijećem ponovilo je predstavu s galamom, sudačkim upozoravanjem da snizi glas, isključivanjem mikrofona i Miloševićevim već papagajskim ponavljanjem da je optužen stoga sto je srpski narod branio legitimnim sredstvima i na osnovu zakona.

Maraton je trajao čitav dan, Milošević je u jeku rasprave čak skinuo sako, pročitana je prvo proširena “kosovska” optužnica za koju su suci utvrdili da se optuženik odbio izjasiti o njenom sadržaju, potom i “hrvatska”, koja je isto tako prošla.

“Apsurdno je optužiti Srbiju i Srbe za oružano otcjepljenje dijela Hrvatske”, glasio je njegov komentar optužnice. Rat živaca se nastavlja i u ovome nisu dobro prošli niti tzv. “prijatelji suda”, amici curiae, trojica nezavisnih stručnjaka koje je Tribunal angažirao kako bi branili interese Miloševića i donekle nadoknadili njegovu tvrdglavu odlučnost da ne priznaje kazneni sud i da stoga ne želi surađivati.

Pravnici su se ograničili na obrazlaganje dosadašnjih Miloševićevih poruka sudu, političkih poruka, kazati će, na što su im prve kritike uputili sami suci. “Za pravu zaštitu interesa optuženoga treba više od prenošenja njegovih argumenata”, insistirao je sudac Robinson. Potom je svoj komentar dala glavna tužiteljica - "optuženi ne shvaća da je međunarodna zajednica osnovala Tribunal za ratne zločine kako bi nedodirljive poput političkih lidera privela pred lice pravde".

Miloševićeva je reakcija, osim galame koja nije uspjela iznervirati samo smirenog predsjednika sudskog Vijeća Richarda Maya, glasio da su “prijatelji suda” i Tužiteljstvo samo “dva tima koja rade za istu stranu”, te da “poplava amandmana i optužnica neće potopiti istinu”.

Optužnice su, licitirat će Milošević, “zavjera”. Nova uzbuđenja slijede naglo kopnećem broju medijskih izvjestitelja. Prošlog je tjedna Tužiteljstvo na provjeru sucima predalo i debelu ”bosansku optužnicu”. Ona uključuje i Miloševićevu odgovornost za genocid, te se u idućim danima očekuje njezina potvrda i – skupa sa zelenim svjetlom sudaca – objavljivanje.

XS
SM
MD
LG