Linkovi

Loša koordinacija vladinih agencija u istrazi bedrenice (29/10/01) - 2001-10-29


Krajem prošlog tjedna spore bedrenice pronađene su u prostorijama gdje se razvrstava pošta Vrhovnog suda Sjedinjenih Država. Bio je to posljednji u nizu terorističkih napada kojima su cilj objekti savezne vlade te neke medijske kuće. Potraga za pošiljaocima je u tijeku. Bez obzira na to, čuju se prve kritike načina na koji savezna vlada provodi istragu pojave bedrenice.

Tom Ridge, direktor novoosnovanog Ureda za domovinsku sigurnost, nastojao je prije nekoliko dana uvjeriti predstavnike lokalnih vlasti iz cijele zemlje da je – kako je rekao - prijetnja antraksom pod kontrolom. "Napada nas neprijatelj koji se razlikuje od prijašnjih neprijatelja. On se služi oružjem kojem je cilj zaplašiti ljude, sijati paniku, dezorganizirati naš sistem. Međutim, mi mu nećemo dopustiti da uspije. Naći ćemo počinitelje, i kazniti ih. U suradnji sa svima vama, stvorit ćemo sustav prevencije, koji će biti bolji od prijašnjeg."

Nezadovoljstvo sindikata

Bez obzira na ovakve umirujuće riječi visokog vladinog dužnosnika, ovih su dana najuznemireniji američki poštari. Sindikati poštanskih djelatnika u New Yorku i Miamiju traže da se zatvore i neki od poštanskih objekata, kako bi se pregledale zgrade, te utvrdilo da u njima nema spora bedrenice.

Judy Johnson, predstavnica sindikata poštara iz Miamija, kaže: "Ako zakasnite s medicinskim pregledom poštara, korisni smo isto onoliko koliko bi bili korisni kao mrtvi. To se uostalom i pokazalo u Washingtonu."

Gospođa Johnson misli na dva smrtna slučaja među poštanskim djelatnicima u Washingtonu, gdje medicinski pregledi poštara nisu bili provedeni dovoljno brzo.

Pomanjkanje koordinacije

Iako američka javnost u pravilu hvali saveznu vladu kada je u pitanju zračna kampanja protiv terorističkih ciljeva u Afganistanu, istraga pojave bedrenice nije dobila odličnu ocjenu. Naime, savezni dužnosnici su u nekoliko navrata davali proturječne izjave, a posebne su kritike dobili zbog toga što se zakasnilo s medicinskim testiranjem poštara, od kojih su neki, u Washingtonu, očito bili u kontaktu s bedrenicom, a dvojica su i preminula.

Joseph From, komentator niza medijskih kuća, o tome za Glas Amerike kaže: "Strah od bedrenice očito je vrlo ozbiljan. Mnoge je obuzela panika, osobito poštare. A vlada predsjednika Busha nije dobro reagirala, može se reći da je čak vrlo loše reagirala. Nema koordinacije. FBI i ministarstvo zdravstva nikako da usklade svoje verzije događaja."

Pogrešne prognoze stručnjaka

Napadi sporama bedrenice iznenadili su čak i neke stručnjake za bioterorizam. C-J Peters, stručnjak koji radi u Centru za obranu od bioterorizma, koji se nalazi na Sveučilištu texasa u Austinu, kaže: "Nitko od nas nije vjerovao da će se bedrenica proširiti putem poštanskih pošiljki, odnosno da će prašak biti toliko smrtonosan da će njegova koncentracija izbiti iz same poštanske omotnice. Mi smo godinama prognozirali da će se antraks najvjerojatnije širiti uređajima za hlađenje, ili da će biti na neki drugi mehanički način ispušten u okoliš. I to nam se osvetilo, naime kad sa sigurnošću pogađate što će teroristi učiniti, a to se ne dogodi, pogreška je ogromna."

Međutim, gospodin Peters smatra da je reakcija Bijele kuće bila primjerena i razumna. “Što se tiče obrane od ovakvih napada, stanje je bolje nego prije tri četiri godine. Za ovakve se je napade uvijek vrlo teško pripremiti. Na primjer, sama dostava antibiotika predstavlja velik logistički problem.” Bez obzira na kritike i sporadičnu paniku, jedna upravo objavljena anketa pokazuje da više od 60 posto Amerikanaca smatra da savezna vlada u krizi s pojavom bedrenice dobro postupa, te kaže da u nju ima puno povjerenje.

XS
SM
MD
LG