Linkovi

McCain: Eliminacija neprijatelja svim metodama (29/10/01) - 2001-10-29


S obzirom da pomalo raste zabrinutost zbog američkog rata protiv terorizma, neki članovi američkog Kongresa pozivaju na intenziviranje vojnih djelovanja u Afganistanu i korištenje znatnog broja kopnenih snaga. O ovoj su problematici govorila za američku televiziju dvojica senatora te ministar obrane Donald Rumsfeld.

Kao i mnogi drugi, republikanski senator John McCain ističe da se talibani pokazuju izdržljivijima nego što se očekivalo. Zbog toga, senator McCain je pozvao na intenziviranje vojnih akcija. "Problem koji nam se prvi nameće treba riješiti svom silom američke vojske. Pitanja kao što su Ramazan ili civilne žrtve, bez obzira kako tragični i za žaljenje bili, moraju doći tek iza našeg primarnog cilja, a to je eliminacija neprijatelja, koju trebamo ostvariti svim potrebnim metodama."

McCain: Rat se ne može dobiti samo zračnim operacijama

U intervjuu za televizijsku mrežu CBS, senator McCain dodao je da ne bi želio da se bombardira neku džamiju, u kojoj su se sklonili talibanski vojnici, no – rekao je - da “talibani moraju shvatiti da nigdje neće biti sigurni.” On je također istaknuo da se rat ne može dobiti samo zračnim operacijama, već da će trebati upotrijebiti i američke kopnene snage koje bi zauzele teritorij dok ne uklone talibane.

No, u Pentagonu se ipak ne razmišlja o okupaciji zemlje, kakvu je prije više od dvadeset godina izvršio Sovjetski savez.

Dodd: Previše nagađanja o događajima u Afganistanu

Demokratski senator Christopher Dodd također smatra da će biti potrebno upotrijebiti kopnene snage, možda i na tisuće vojnika. "Ukoliko ovu misiju uzimamo ozbiljno i shvaćamo da ove organizacije predstavljaju prijetnju koja seže preko državnih granica, tada moramo biti spremni na nju odgovoriti. Mislim da bi, u tom smislu, bilo pogrešno unaprijed isključiti mogućnost korištenja raznih vojnih opcija."

Senator Dodd je dodao da treba prikupiti što više informacija o tome što se događa u Afganistanu. Za sada se o tome previše nagađa, a premalo zna.

Rumsfeld: Tražimo nove ciljeve

Gostujući u programu televizijske mreže ABC, ministar obrane Donald Rumsfeld također je kazao da će možda biti potrebno angažirati kopnene snage, no istaknuo je da se američke operacije za sada odvijaju dobro. "Smatramo da je zračna kampanja do sada bila učinkovita. Neko vrijeme nismo imali na raspolaganju dobre mete, no to se sada promijenilo, jer dobivamo znatno bolje informacije s terena. Isto tako, pritisak koji gotovo neprekidno vršimo u ovih nekoliko tjedana natjerao je naše protivnike da se premještaju s mjesta na mjesto, što nam omogućava traženje novih ciljeva za napade."

Ministar obrane Rumsfeld dodao je da se radi tek o početku globalnog rata protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG