Linkovi

Prvi korak Hrvatske prema članstvu u EU (29/10/01) - 2001-10-29


Hrvatska danas potpisuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. S ministrima vanjskih poslova 15 država - članica EU i povjerenikom Europske komisije za vanjske poslove Chris Pattenom Sporazum će u Luxembourgu potpisati premijer Ivica Racan.

Potpisivanjem prvog ugovornog odnosa s europskom petnaestoricom Hrvatska dobiva status potencijalnog kandidata, što je prvi korak do punopravnog članstva u EU. Sporazum nakon potpisivanja trebaju ratificirati hrvatski i parlamenti zemalja - članica EU, što će potrajati oko dvije godine.

Zato će se u Luxembourgu potpisati Privremeni sporazum, koji će stupiti na snagu 1. siječnja iduće godine. Privremeni sporazumom omogućit će primjenu prometnog i trgovinskog dijela Sporazuma, kojim je dogovoren prijelazni period u kojem će Hrvatska svoje tržište liberalizirati za industrijske i poljoprivredne proizvode iz EU.

EU glavni je trgovinski partner Hrvatske, koja je u prošloj i prva tri mjeseca ove godine izvezla 55 posto svog ukupnog izvoza i isto toliko uvezla iz EU. Hrvatska i EU danas će usvojiti i Zajedničku deklaraciju, kojom se za razdoblje do ratifikacije Sporazuma utvrđuju sadržaj i ciljevi političkog dijaloga.

Sporazum o asocijaciji i pridruživanju Europska je unija kreirala posebno za zemlje istočne Evrope. Od država nastalih raspadom Jugoslavije, Makedonija je potpisala sporazum SSP, dok je Slovenija među prvim kandidatima za punopravno članstvo.

Hrvatski ministar za europske integracije Neven Mimica kazao je da Hrvatsku tek nakon potpisivanja Sporazuma, kojeg je ispregovarala u rekordnom roku od manje od godine dana, čeka pravi posao, temeljito usklađivanje s pravnim, gospodarskim i političkim standardima EU.

XS
SM
MD
LG