Linkovi

New York: Komemoracija za obitelji žrtava (29/10/01) - 2001-10-29


Tisuće članova obitelji žrtava terorističkog napada na Svjetski trgovinski centar okupile su se jučer pokraj ruševina kako bi nazočile višekonfesionalnoj komemoraciji.

Članovi obitelji žrtava podigli su američke zastave i fotografije članova obitelji nestalih u terorističkim napadima, dok je operna zvijezda Renee Fleming otpjevao “Bože, blagoslovi Ameriku”. Oko tri tisuće osoba nazočilo je komemoraciji. Pokraj njih, iz ruševina se i dalje dizao dim, a vatrogasni šmrkovi zalijevali su vodom ostatke Svjetskog trgovinskog centra. U zraku se i dalje osjeća težak miris paljevine. Već nekoliko tjedana članovi obitelji nestalih nazoče sprovodima poginulih, čiji su posmrtni ostaci izvađeni ispod ruševina.

U širem području New Yorka održane su stotine komemorativnih koncerata i drugih priredbi koje su imale za cilj jačanje jedinstva i prikupljanje sredstava za pomoć žrtvama. Jučerašnja komemoracija, koju je prenosila američka televizija, trebala bi predstavljati posljednji oproštaj, a nazočili su joj samo članovi obitelji žrtava. Na ovoj komemoraciji nitko nije držao govore. Svirana je glazba skladatelja Andrewa Lloyda Webbera, a “Ave Mariju” otpjevao je operni pjevač Andrea Bocelli.

Kratko slovo održali su vjerski predstavnici kršćana, muslimana i židova. Jedan lokalni imam predvodio je molitvu za utjehu obiteljima i mir ljudima svih vjeroispovijesti.

"Budimo ujedinjeni u vjeri, i ne dopustimo da se naša vjera iskoristi na ovakav način. Povijest pokazuje da su naše vjere iskoristili oni koji čine zlo, izopačeni ljudi. Oni ne mogu koristiti naše vjeroispovijesti i činiti ove užase. Budimo, kao vjerski čelnici, čvrsto ujedinjeni i ne dopustimo da nas razlike razdvoje. Mi smo jedna obitelj," kazao je imam.

Na kraju komemoracije, članovi obitelji žrtava terorističkih napada primili su urne u kojima se nalaze pepeo i zemlja iz ruševina Svjetskog trgovinskog centra – tragični podsjetnik da to mjesto predstavlja i posljednje počivalište mnogima koji su smrt našli pod stotinama tona čelika i betona. Do sada su spasilačke ekipe pronašle tijela nešto manje od 600 žrtava, dok se pretpostavlja da se u ruševinama nalazi više od 4 tisuće osoba.

XS
SM
MD
LG