Linkovi

Pentagon razmatra uspostavljanje baze na sjeveru Afganistana (29/10/01) - 2001-10-29


Američko ministarstvo obrane razmatra postavljanje vojne baze na tlu Afganistana kao dio napora u ratu protiv terorizma - izjavili su neimenovani američki dužnosnici. Baza bi mogla biti postavljena u sjevernom Afganistanu, kao podrška za 300 komandosa. Ona bi pružala podršku i postrojbama afganistanskog oporbenog Sjevernog saveza.

Američki borbeni zrakoplovi napali su terorističke i vojne ciljeve u istočnom Afganistanu, te u Kandaharu, na jugu zemlje. U međuvremenu, kako iz Islamabada javlja Jim Teeple, talibanski dužnosnici poručuju tisućama pristaša u Pakistanu da ne pokušavaju ući u Afganistan.

Talibanima ne treba pomoć

Jaki zračni udari izvršeni su na Kandahar, no većina zračnim napada izvršena je u istočnom Afganistanu, blizu granice s Pakistanom. Gađani su ciljevi u Gora Tangi, gdje je, kako se sumnja, organizacija Osame bin Ladena prije nekoliko godina izgradila čitav labirint tunela.

S druge strane granice, u Pakistanu, nekoliko tisuća Paštuna čekalo je da prijeđe granicu i pridruži se svojim sunarodnjacima talibanima. No, u Islamabadu, talibanski veleposlanik Mohammed Zaeef im je poručio da talibanima ne treba pomoć.

On je rekao da je trenutno preopasno za dobrovoljce da prelaze granicu. Isto tako, dodao je, ima dovoljno talibana za obranu njihovog teritorija. Veleposlanik Zaeef je kazao, također, da je s bivšim čelnikom mudžahedina i protivnikom talibana, Abdulom Haqom, u trenutku zarobljenja, prije nekoliko dana, moglo biti i nekoliko Amerikanaca. Međutim, rekao je da ne može detaljno o tome govoriti.

Britanskim komandosima treba više vremena za pripremu akcije

Zapovjednik britanskih kraljevskih marinaca izjavio je da njegovim postrojbama treba više vremena da se pripreme za rat protiv terorizma u Afganistanu. Brigadni general Roger Lane izjavio je novinarima da će britanski marinci biti spremni za odlazak u akciju kada budu identificirani odgovarajući ciljevi. Misiji, dodao je, trebaju prethoditi obavještajne aktivnosti.

Prošli tjedan, Britanija je najavila da će se 200 marinaca pridružiti snagama koalicije, a još 400 ih je stavljeno u najviši stupanj pripravnosti. Prema današnjoj izjavi visokog dužnosnika britanskog ministarstva obrane, britanski marinci će biti poslani u Afganistan za manje od dva mjeseca.

Human Rights Watch o položaju Afganistanki

Njujorška organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch tvrdi da će se problemi žena u Afganistanu – zbog zapadne anti-terorističke kampanje - najvjerojatnije jo više povećati. Propisi o odijevanju onemogućavaju brzo kretanje, dakle sklanjanje u slučaju opasnosti. Još gore, ograničenje o kretanju izvan kuće samo u pratnji muškaraca, praktički čini humanitarnu pomoć nedostupnom svim udovicama i domaćinstvima kojima je na čelu žena.

XS
SM
MD
LG