Linkovi

Hrvatski glasnogovornici zadovoljni studijskim boravkom u SAD-u (29/10/01) - 2001-10-29


Sedam glasnogovornika iz Ureda predsjednika i ministarstava hrvatske vlade okončalo je dvotjedni studijski program u Sjedinjenim Državama. O tijeku njihovog boravka u Washingtonu, razgovarali smo s Goranom Rotimom, glasnogovornikom Ministarstva vanjskih poslova.

Hrvatski glasnogovornici zadovoljni su studijskim boravkom u Sjedinjenim Državama koji su organizirali američko Državno tajništvo i Glas Amerike. Uz stjecanje teorijskih znanja hrvatski glasnogovornici imali su priliku vidjeti kako rade njihove američke kolege u State Departmentu i Bijeloj kući, a obišli su i čitav niz nevladinih udruga. Goran Rotim smatra da je program bio veoma kvalitetan.

"Bilo je vrlo korisno vidjeti kako se ovdje organizacijski i stručno radi taj posao odnosa s javnošću. Radi se na jednoj doista visokoj razini. Ono u čemu je razlika između Amerike i Hrvatske je organizacija posla."

Goran Rotim iznosi i jedan konkretan primjer.

"Na dan kad smo bili u State Departmentu nakon razgovora s Philom Reekerom koji je toga dana mijenjao Richarda Bouchera razgovarali smo s čitavim nizom ljudi iz hrvatskog deska, za jugoistočnu Europu i Europu u cjelini, te javnu diploamciju. Bilo je iznimno zanimljivo vidjeti kako američka administracija priprema odgovore svome glasnogovorniku za svakodnevni brifing. Bio je pripremljen odgovor za moguće pitanje o tada aktualnom Baxteru i Plivi odnosno aferi koja je na toj liniji nastala. Jedan od načelnika koji su s nama razgovarali pokazao je papir sa nešto manje od pola kartice teksta što je predstavljalo mogući odgovor na moguće pitanje. Napominjenim, pitanje nije ni bilo postavljeno uopće, a nakon toga je pokazao listu s 27 imena svih razina službenika State Departmenta koji su sudjelovali u pripremi tog odgovora."

Za Gorana Rotima takav odnos predstavlja iskaz poštovanja svoje vlastite i svjetske javnosti i odgovornosti prema njoj. To je nešto što u Hrvatskoj nedostaje i što bi trebalo podići na veću razinu, kaže Rotim i dodaje:

"Državni aparat u smislu činovništva mora biti mnogo bolje obrazovan i u ovom smislu odgovornosti prema vlastitoj javnosti i glasnogovornici i općenito posao odnosa s javnošću treba biti podignut na veću razinu u smislu da oni koji pripremaju odgovore, oni koji rade, dakle, samo svoj posao, rade i ovaj dio posla koji je važan. On nije bio važan u nekim prijašnjim vremenima, nije bio važan za vrijeme Domovinskog rata, nije bio važan u komunizmu, ali u hrvatskoj budućnosti naravno da je važan i mora biti dio svakoga državnog službenika u Hrvatskoj", kazao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Goran Rotim.

XS
SM
MD
LG