Linkovi

Medrese u Pakistanu - izvor podrške talibanima (28/10/01) - 2001-10-28


Nije poznato koliko je talibanskih vojnika poginulo u dosadašnjim zračnim napadima na Afganistan, ali je poznato da su na njihovo mjesto spremni doći dobrovoljci iz vjerskih školi u susjednom Pakistanu. Kako iz Peshawara izvješćuje Ayaz Gul, anti-terorističke vojne operacije još nisu dovele do dezertiranja iz talibanskih redova.

Neke od islamskih škola - koje pohađaju uglavnom djeca iz siromašnijih obitelji i iz afganistanskih izbjegličkih logora u Pakistanu – najveći dio nastavnog programa temelje na Koranu. Militantne islamske skupine koriste sjemeništa poput Madrasse Haqania kao regrutne centre iz kojih angažiraju nadahnute mlade borce. Sjemenište Haqania nalazi se u blizini pograničnog grada Peshawara.

Na čelu škole je jedan od vodećih pakistanskih teologa – Samiul Haq – koji je prošlog tjedna svojim završenim studentima uručio više od tisuću diploma. U prostorijama sjemeništa izložena su imena najboljih učenika, medju kojima su i neki od današnjih vodećih ljudi talibanskog pokreta Afganistana.

"Božja osveta"

Svečanost na kojoj primaju diplome za mlade studente sjemeništa predstavlja možda najvažniji korak u životu. Mladići u dobi izmedju 17 i 25 godina dobivaju nove bijele turbane. Stojeći pod slikama Osame bin Ladena, s rukama podignutim uvis, studenti vjeronauka se zaklinju da će otići u Afganistan i priključiti se borbi protiv Sjedinjenih Država.

Obračajući se studentima, ravnatelj medrese – Samiul Haq – osudio je je oružane snage koje predvode Sjedinjene Države u zračnim operacijama protiv Afganistana. On kaže da se "Bog osvetio tako što je poslao antraks na Amerikance koji pokušavaju ubiti talibanskog čelnika mulu Omara i optuženog terorista Osamu bin Ladena."

Ključna uloga mule Omara

Tri tjedna je prošlo od početka vojnih operacija, a talibanske snage i dalje funkcioniraju; mula Omar i Osama bin Laden su i dalje na slobodi, a optuženi teroristi se ne namjeravaju predati. Unatoč tvrdnjama čelnika Sjevernog saveza da pripadnici talibana masovno prelaze na njihovu stranu, vrlo je malo dokaza o rasulu među talibanima.

Na to ukazuje i Rasool Bakhash Raais, profesor sveučilišta Quaid-e-Azam u Islamabadu. "Rekao bih da je mula Omar ključni čimbenik talibanskog pokreta i da on drži pokret na okupu. Nakon njega, mislim da nijedan drugi čelnik iz redova talibana ne bi mogao imati takvu podršku i sačuvati jedinstvo i koheziju pokreta.”

Još jedan čimbenik zahvaljujući kojem su redovi talibana čvrsto povezani jest nedostatak političke alternative u post-talibanskom razdoblju. Entuzijazam studenata sljedbenika mule Omara – dakle, studenata vjerskih školi poput Madrasse Haqania – mogao bi se pokazati kao ključni izvor podrške talibanima u gerilskom ratu. A to bi budućim vlastima stvaralo velike probleme u stabiliziranju države.

XS
SM
MD
LG