Linkovi

Teroristi nasuprot vojnika (28/10/01) - 2001-10-28


Osama bin Ladenova teroristička mreža al-Qaida odgovorna je za ubojstvo tisuća nenaoružanih civila u Sjedinjenim Državama i Africi. Bin Laden naziva ova krvoprolića “svetim ratom” i tvrdi da slijedi učenja islama.

No, ta učenja jasno kažu da teroristički napadi, poput onih na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, nisu uopće sveti, već predstavljaju najniži oblik zla, pogotovo kada su izvedeni u ime islama.

Muslimanski vojnici obvezani su islamskim zakonom da ne napadaju civile bez obrane. Samoubilački napadi također su strogo zabranjeni. Muslimanski ratnik može se boriti na smrt, ali ne smije ubiti niti sebe, niti nebranjene civile.

Ova ograničenja koja islam postavlja muslimanima u vođenju rata paralelna su zapadnoj tradiciji vođenja ograničenog rata. Ova tradicija jasno razlikuje vojnike od terorista, bandita ili drugih naoružanih skupina. Vojnici djeluju u okviru jasno definiranih zakonskih ovlaštenja. Teroristi napadaju i samu vladavinu zakona. Vojnici, kako je rečeno u Drugoj ženevskoj konvenciji, moraju “provoditi svoje operacije u skladu sa zakonima i običajima rata.” To podrazumijeva, između ostaloga, zaštitu civila, humano postupanje prema zarobljenim borcima i usmjeravanje napada samo na vojne ciljeve. Teroristi se ne pridržavaju niti jednog od ovih ograničenja. Oblače se kao civili, napadaju civile i nakon svakog napada sakrivaju se među civilima. Njihovi napadi su planirani tako da izazovu maksimalni broj civilnih žrtava i štete na imovini civila. Teroristi često maltretiraju i ubijaju svoje zatvorenike, koji su obično nenaoružani civili. Najčešće ulažu velike napore da izbjegnu borbe s naoružanim vojnicima i policijom.

Ništa ne ilustrira na tako dramatičan način pravu prirodu terorizma kao što su to nedavni napadi na Sjedinjene Države. Teroristi bin Ladenove al-Qaide preuzeli su kontrolu nad civilnim putničkim zrakoplovima i namjerno ih zabili u uredske zgrade u kojima su se nalazile tisuće civila. Tom je prilikom ubijeno gotovo pet tisuća muškaraca, žena i djece. Ovi napadi su zločini za koje civilizirane zemlje zahtijevaju najoštriju kaznu. A, prema islamu, radi se o grijesima koji će sigurno izazvati Božju osvetu.

XS
SM
MD
LG