Linkovi

Međunarodna tjeralica: Muhammad Atef (27/10/01) - 2001-10-28


Sjedinjene Države su sastavile popis “natraženijih terorista”. Više osoba s tog popisa, na kojemu su dvadesetdvije osobe, uključujući i Osamu bin Ladena, dio su terorističke grupe al-Qaida, koja je odgovorna za napade na Svjetski trgovinski centar i Pentagon 11. rujna. Ostali s popisa su traženi u vezi s ranijim terorističkim napadima.

Vjeruje se da je Muhammad Atef u zapovjednoj hijerarhiji drugi po važnosti suradnik Osame bin Ladena. On je zadužen, u Afganistanu, za nadzor obuke svih terorista koje regrutira al-Qaida.

Protiv Muhammada Atefa je podignuta optužnica za bombaške napade na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji, 1998. On je takodjer bio glavni pomoćnik osnivača Egipatskog Islamskog Jihada – Aymana al-Zawahirija, koji je sada bliski savjetnik bin Ladena. Islamski Jihad teži nasilnom zbacivanju sekularne vlade Egipta, te uspostavljanju radikalne islamske države.

Muhammad Atef je egipatski državljanin. Rodjen je u Egiptu i bivši je policajac. Skoro je dva metra visok i vitke je gradje. Ima crne oči i tamno smedju kosu, i tamne je puti. Govori arapski.

Sjedinjene Države nude nagradu do 5 milijuna dolara za informacije koje bi vodile uhićenju Muhammada Atefa. Ukoliko raspolažete informacijama u vezi s ovim bjeguncem, kontaktirajte najbliže veleposlanstvo ili konzulat Sjedinjenih Država. Identitet svih osoba koje dostave informacije bit će potpuno zaštićen.

XS
SM
MD
LG