Linkovi

Žrtve talibanskih zločina (27/10/01) - 2001-10-28


“Situacija u Kabulu je vrlo loša” – rekao je jedan afganistanski izbjeglica novinaru sa Zapada. Talibani – kako je rekao – “postavljaju svoje tenkove i opremu u blizini privatnih kuća.” Druge izbjeglice javljaju da talibanske snage postavljaju vojne zalihe, uključujući oklopna vozila, u blizini džamija i drugih civilnih objekata.

Takvi postupci predstavljaju teško kršenje ratnog prava, te izlažu afganistanske civile ozbiljnoj opasnosti. No, to nije za talibane ništa novo. Talibanski zločini i kršenje ljudskih prava podrobno su dokumentirani.

G. 1997, talibani su, kako je javljeno, ubili oko šest stotina civila u pokrajini Faryab. Prema organizaciji za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch, talibani su, u najmanje dvije prilike ubili izaslanstva hazarskih starješina, koji su ih pozivali da poštede civile.

G. 1998, talibani su osvojili Mazar-i-Sharif. Tisuće muškaraca, žena i djece, većinom Hazara – tom su prilikom masakrirane. Talibanske su snage sustavno tragale za hazarskim, tadžičkim i uzbečkim muškarcima i ubijale ih. Talibanski su vojnici, kako je javljeno, silovali žene i djevojčice.

Human Rights Watch je također javio da su talibani tijekom ofenzive u ravnicama Shomaili 1999. počinili teške ratne zločine. Među njima su ubojstva i otmice civila i spaljivanje obiteljskih kuća. Iste godine, talibanske su snage masakrirale stotine muškaraca, žena i djece u Bamiyanu.

Početkom ove godine, talibani su masakrirali civile, pretežito Hazare u Yakaolangu. Talibanske su snage uhvatile oko tri stotine muškaraca, uključujući i djelatnike lokalnih humanitarnih organizacija, i pogubile ih. Amnesty International raspolaže svjedočenjima očevidaca, koji tvrde da su talibanske snage ispalile više raketa u jednu džamiju, u kojoj se sklonilo oko sedamdeset starijih muškaraca, žena i djece. Deseci su ih ubijeni.

Lažno optužujući Sjedinjene Države i koalicijske snage da namjerno ubijaju civile u Afganistanu, talibani pokušavaju odvratiti pozornost javnosti s vlastitih zločina i sa svoje odgovornosti za rat koji se nastavlja i danas. Totalnu nezaintesiranost Talibana za patnje afganistanskog naroda odrazio je i njihov glasnogovornik Abdul Salem Zaleef. “Čak i da ubiju sve stanovnike Afganistana” – rekao je – “Nećemo izručiti Osamu bin Ladena.” Talibani imaju namjeru i dalje štititi teroriste. I baš poput terorista, koriste nevine civile kao živi štit.

XS
SM
MD
LG