Linkovi

Mate Granić predlaže koaliciju konzervativnih stranaka (27/10/01) - 2001-10-27


Rijetko je koja politička inicijativa u Hrvatskoj izazvala toliku pozornost političara i medija kao ovotjedna najava bivšeg HDZ-ovog ministra vanjskih poslova, a sada predsjednika minorne parlamentarne stranke Demokratskog centra, dr. Mate Granića o stvaranju koalicije konzervativnih stranaka koja bi na idućim izborima pobjedila i formirala vladu bez Račanove Socijal-demokratske partije. Gospodina Granića smo pitali zašto se baš ovog tjedna odlučio na taj prijedlog.

“Sadasnja Vlada je u stalnim problemima, rekao bih od gotovo od početka iako je imala i još uvijek ima snažnu potporu međunarodne zajednice. To je vlada u koju je međunarodna zajednica dosta uložila specijalno prije izbora. Ona je dobila i određene nagrade, a to znači članstvo u Partnerstvu za mir, Sporazum o stabilnosti i pridruživanju, WTO, iako su pregovori davno prije bili završeni. Ta Vlada nije najbolje iskoristila “medeni mjesec” za svoje odlučne gospodarske reforme, za odlučno približavanje Europskoj uniji, za aktivniju regionalnu politiku iz sljedećih razloga: Na prvom mjestu, unutarnje nestabilnosti, s jedne strane, i s druge strane, rekao bih, nekompetencije brojnih resora. Ja mislim da se s tim slaže i većina hrvatske javnosti.”, kazao je gospodin Granić.

Tko bi za početak činio tu koaliciju? Koliko nam je poznato vi računate i na stranke sada vladajuće koalicije?

“Na prvom mjestu, smatram da je to suradnja između DC-a i HSLS-a. To nije dovoljno, jasno, za nikakvu vladu. Jednu takvu suradnju ja vjerujem da bi, kada dođe vrijeme, podržao i HSS. To je činjenica. To su stranke umjerenog konzervativnog centra koje bi Zapad sasvim sigurno dobro prihvatio i to ne samo demokršćanske, narodnjačke i konzervativne europske stranke nego i mnogo šire”, ističe Mate Granić.

Jasno je da bez HDZ-a ne možete formirati vladu. Vi se pozivate na podršku demokršćanskih europskih stranaka koje isto tako traže suradnju s haškim Tribunalom, povratak srpskih izbjeglica i normalizaciju odnosa sa susjedima. HDZ svoj povratak na političku scenu upravo gradi na otporu tim procesima. Kako mislite izmjeniti te tendencije?

“Na čelo stranke je došao jedan od ljudi koji su bili pro-europske provenijencije što ne znači da su svi problemi u HDZ-u rješeni. HDZ je bio pokret koji se još do kraja nije profilirao u stranku, a to znači da u sebi sadrži i elemente centrizma i ljude koji su orjentirani prema centru, do desnog centra i desnice. To je točno, ali poznato je da je jednu takvu stranku iznutra jako teško kontrolirati. Ali, ako dominira u jednoj takvoj stranci ono što se zove centar, ili desni centar, onda se sa dogovorenim programom sasvim sigurno može isto takvo i kontrolirati radikalna desnica.”

Granić za kraj dodaje da se radi samo o viziji te da treba sačekati sabore HDZ i HSLS-a koji će se održati početkom iduće godine.

XS
SM
MD
LG