Linkovi

Jedni od najžešćih napada na talibanske položaje kod Kabula (27/10/01) - 2001-10-27


Američki zrakoplovi danas su izveli neke od do sada najžešćih zračnih udara na talibanske položaje 40 kilometara sjeverno od Kabula. Zračni se udari sada izvode danonoćno, no talibani tvrde da njihove snage održavaju bojišnice kod Kabula. Pakistanski predsjednik, general Pervez Musharraf izjavio je da bi američki udari morali biti precizniji da bi se izbjegle civilne žrtve, te je upozorio da bi Afganistan mogao postati “živi pijesak” za Sjedinjene Države i njihove saveznike.

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice Ruud Lubbers, istaknuo je da bi u Pakistan mogao uskoro ući novi val afganistanskih izbjeglica. Unatoč zabrinutosti zbog sve lošije humanitarne situacije u Afganistanu, dužnosnici svjetske organizacije ne traže privremenu obustavu zračnih udara, kako bi se u zemlju mogle dostaviti nove humanitarne zalihe.

Svrgnuti afganistanski predsjednik Burhanudin Rabani izjavio je da je hvatanje i pogubljenje čelnika afganistanske oporbe Abdula Haka “tragičan događaj” za njegovu zemlju. Gospodin Rabani kazao je za CNN da je ubojstvo gospodina Haka pokazalo okrutnost talibana. Talibanske su vlasti jučer priopćile da je gospodin Hak, junak otpora protiv sovjetske okupacije tijekom osamdeseth, uhvaćen južno od Kabula i strijeljan kao američki špijun. State Department niječe da je gospodin Hak radio za Sjedinjene Države.

U međuvremenu, predsjednik Bush je pozvao Kongres da usvoji prijedlog zakona o sigurnosti u avio-prometu, koji bi omogućio veću fleksibilnost u zapošljavanju sigurnosnog osoblja u zračnim lukama. U redovitom subotnjem obraćanju naciji putem radija, predsjednik je izrazio podršku za republikanski prijedlog u Zastupničkom domu, prema kojemu bi vlada bila zadužena za nadziranje, ali ne i upošljavanje sigurnosnog osoblja na aerodromima. Predsjednik se protivi zakonskom prijedlogu, jednoglasno usvojenom u Senatu, prema kojemu bi članovi sigurnosnog osoblja na aerodromima trebali biti djelatnici savezne vlade.

Čelnik demokratske većine u Senatu Tom Daschle, koji je nedavno primio pismo kontaminirano bedrenicom, izjavio je da Sjedinjene Države trebaju što brže ojačati svoje obrambene sustave protiv bio-terorizma. U redovitom demokratskom obraćanju naciji, senator Daschle je kazao da Sjedinjene Države moraju biti spremne sučeliti se sa sljedećom bio-terorističkom prijetnjom. Senator Daschle također je pozvao na povećanje državnih zaliha antibiotika i cjepiva, bolju koordinaciju među vladinim agencijama reda i zakona, te ubrzavanje istraživanja o borbi protiv bio-terorizma.

XS
SM
MD
LG