Linkovi

Izvješće State Departmenta o slobodi vjerskih prava (27/10/01) - 2001-10-27


Sjedinjene Države izdvojile su šest zemalja, te talibanske vlasti u Afganistanu, kao primjere najgrubljeg kršenja vjerskih prava u svijetu. State Department je u svom redovitom godišnjem izvješću o stanju vjerskih sloboda u svijetu izdvojio Burmu, Kinu, Iran, Iraq, Sudan i Sjevernu Koreju, kao i afganistanske talibane - optužujući ih za rasprostranjeno i grubo kršenje vjerskih prava i sloboda.

U izvještaju State Departmenta se ocjenjuje stanje vjerskih sloboda u svim zemljama, a evo što se – izmedju ostalog – nalazi u izvještaju o stanju vjerskih sloboda u Hrvatskoj:

Demokratska koalicijska vlast u Hrvatskoj nastavila je pridonositi općenito slobodnom ispovjedanju vjere. Tijekom proteklih deset godina vjerske institucije svih vjera bile su mete nasilja, što je odražavalo postojeće sukobe. Takvi incidenti još uvijek se javljaju, osobito u Podunavlju, otkud stalno dolaze izvješća o vandalizmu upravljenom protiv srpskih pravoslavnih gradjevina i groblja – navodi se u izvještaju Državnog tajništva.

U izvještaju o vjerskim slobodama u Hrvatskoj bilježi se da vlada u Zagrebu priprema novi zakon o vjerskim zajednicama, pri čemu konzultira i vjerske zajednice; očekuje se da će Sabor o zakonu raspravljati na jesen.

Predstavnici manjinskih vjerskih zajednica izjavljuju da se opća klima u vezi s vjerskim slobodama poboljšala nakon izbora u siječnju 2000. godine, kada je izabrana demokratska koalicijska vlast – navodi se u izvještaju i dodaje: “Iako je nova vlast izrazila interes za uklanjanje vjerske diskriminacije, njezin pristup je ad hoc, rješavajući probleme kako se javljaju… umjesto da uspostavi jednake nediskriminirajuće standarde i praksu.” Vlada zahtjeva da se u školama osigura vjeronauk, premda je pohadjanje stvar izbora.

U izvještaju State Departmenta se takodjer konstatira da se u Hrvatskoj “vjerskim skupinama ne nameću nikakva formalna ograničenja, a sve vjerske zajednice slobodne su javno voditi službe, te otvarati i voditi društvene i dobrotvorne ustanove.” Američko Državno tajništvo navodi da “konzervativni elementi unutar katoličke hijerarhije u Hrvatskoj sve više pokazuju nezadovoljstvo politikom nove koalicijske vlasti.”

U siječnju 2001. konzervativni dalmatinski biskupi bojkotirali su godišnji prijem za vjerske zajednice kod Predsjednika Stjepana Mesića, s očitim ciljem da iskažu nezadovoljstvo kako s vlašću tako i s progresivnim stavovima katoličkog nadbiskupa Josipa Bozanića – ocjenjuje se u izvještaju američkog Državnog tajništva o stanju vjerskih sloboda u Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG