Linkovi

Spore bedrenice i u pošti koja opslužuje CIA-u (26/10/01) - 2001-10-26


Tragovi antraksa pronađeni su u poštanskom uredu u Virginiji koji obradjuje poštu koju prima Središnja obavještajna agencija CIA. Direktor Ureda za domovinsku sigurnost Tom Ridge izjavio je da je količina antraksa pronađena u ovom poštanskom uredu s medicinskog stajališta beznačajna.

Prijetnja antraksom do sada se pojavila u poštanskim kapacitietima koji opslužuju i Bijelu kuću, Kongres i Državo tajništvo. U gradu New Yorku, vlasti su pronašle bedrenicu u glavnoj poštanskoj sortirnici. Američke su vlasti u čitavoj zemlji na stupnju povećane pripravnosti, dok nastoje otkriti pisma kontaminirana sporama antraksa, a istražitelji još uvijek pokušavaju utvrditi tko šalje ovakva pisma. Do sada su od plućnog antraksa, u Sjedinjenim državama umrle tri osobe. Tisuće Amerikanaca, pretežito poštanskih djelatnika, uzimaju antibiotike predviđene za slučaj infekcije bedrenicom.

U izvješću koje je objavio dnevni list Washington Post kaže se da su poštanske pošiljke namijenjene području glavnog grada Sjedinjenih država upućene kamionima u saveznu državu Ohio, gdje će biti ozračene kako bi se u njima uništile sve bakterije.

Zamjenik čelnika američke poštanske službe John Nolan, izjavio je, piše Washington Post da se radi o pošti koja je prošla kroz poštansku sortirnicu u Brentwoodu, u kojoj su dva poštanska djelatnika već umrla od plućnog antraksa. Gospodin Nolan je dodao da će kamionski transfer pošte u oba smjera potrajati oko 16 sati. Kada se tome doda vrijeme potrebno za njeno ozračivanje, to će još uvijek biti kraće od ručnog pregleda svake pošiljke. Prvi kamioni natovareni poštom za ozračivanje već su upućeni na nepoznatu lokaciju u Ohiou, a uskoro slijede nove isporuke. I ostale pošte u području oko Washingtona, takodjer, razmatraju korištenje ove metode.

XS
SM
MD
LG