Linkovi

Hrvatska u ponedjeljak potpisuje Sporazum o stabilizacij i pridruživanju  s EU (26/10/01) - 2001-10-26


Hrvatska će u ponedjeljak u Luxembourgu potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU i njenim državama-članicama - rekao je danas hrvatskih ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

Krajnji hrvatski cilj je punopravno članstvo u Uniji - kaže Picula i dodaje: "Taj put će biti za određeni dio javnosti kontroverzan. Već je i saborska rasprava pokazala da postoji jedan dio hrvatske političke javnosti, koji ne razmišlja na način na koji razmišljaju ljudi u Vladi. Ja sam uvjeren da nisu slučajna sva ispitivanja javnog mnijenja koja potvrđuju visoku naklonost građana Hrvatske ulasku u Uniju."

Hrvatska je duboko iznenađena postupkom talijanskog predsjednika Ciampia, koji je odlikovao posljednju talijansku upravu Zadra, kaže ministar Picula, koji je potvrdio da na marginama potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji neće biti potpisan Sporazum o partnerstvu s Italijom, kako se očekivalo.

Upitan zašto je Hrvatska tako mlako reagirala na čin talijanskog predsjednika, Picula odgovara: "Još uvijek sam sklon vjerovati da će Italija nakon ove naše reakcije, koja nije tako mlaka, već u diplomatskom komuniciranju ima sasvim jasnu težinu, revidirati svoj postupak. Ovo je početna faza u kojoj smo se vrlo jasno očitovali. Ukoliko ne dođe do promjena, ukoliko se nastavi ova procedura, kao što sam rekao, mi ćemo stupnjevati i našu reakciju prema službenom Rimu."

Je li Hrvatska ovim činom dobila pljusku, kako ocjenjuju neke političke stranke i pojedinci? "To može biti i pljuska dobrom dijelu talijanske javnosti. Ona možda podržava politiku koja je sada na vlasti u velikom dijelu, ali je pitanje da li podržava i ove poteze koji otvaraju vrlo kontroverzne procese kod susjeda," komentirao je ministar Picula.

XS
SM
MD
LG