Linkovi

Lord Roberson potvrdio točnost informacija o razbijanju terorističke mreže u BIH (26/10/01) - 2001-10-26


SFOR je razbijajuci nekoliko teroristickih mreza po Bosni i Hercegovini iskazao efikasnost u radu i potvrdio odlicnu suradnju s obavjestajnim sluzbama, sigurnosnim agencijama i policijama, ukljucujuci bosanskohercegovacke, izjavio je glavni tajnik NATO – saveza Lord Robertson, komentirajuci vijesti o SFOR-ovoj potrazi za teroristima. No, nastavlja glavni tajnik, opasnost jos uvijek postoji jer sav posao ni izdaleka nije zavrsen, teroristicke su mreze napadnute, njihov je rad prekinut ili poremecen ali ne mozemo ustvrditi da su u potpunosti eliminirane, tvrdi Robertson najavljujuci nove istrage i vjerojatno, skupa s njima, nova hapsenja.

Lord Robertson ne smatra da je rijec o kratkorocnom zadatku, “borba s terorizmom biti ce duga, nadam se i uspjesna, a NATO savez u tome se nece zadovoljiti polovicnim rezultatima”. Na veliku zalost novinara koji su ocekivali vise do li sluzbene potvrde tocnosti vijesti o sprijecenim teroristickim akcijama, glavni je tajnik odbio dati dodatne podatke – da ne bi njihovim iznosenjem doveo u pitanje i diskreciju rad obavjestajnih i istraznih organa ali i sigurnost SFOR-ovih vojnika u Bosni i Hercegovini.

Dakle, danas je i sluzbeno potvrdjeno: skupina – ili skupine – terorista, uglavnom mudzahedina koji su tokom ratih godina operirali u Bosni i potom tamo ostali, namjeravala je napasti americke baze Eagle kod Tuzle i vojnog logora Connor kod Srebrenice, napad izvesti malim avionima ili helikopterima otetim iz civilne zracne luke Visoko. Za zadatak su trebali dovuci pojacanja izvan Bosne i Hercegovine, sto je takodjer presjeceno. Za jednu od do sada uhapsenih osoba dokazane su veze s bin Ladenovom organizacijom, dok je ostatak, izgleda, radio nezavisno i na svoju ruku, usprkos ocitoj slicnosti namjera bosanskih potencijalnih kamikaza i teroristickih udara na SAD.

XS
SM
MD
LG