Linkovi

Zakon o terorizmu prošao Kongres (26/10/01) - 2001-10-26


Gotovo jednoglasno – s 98 glasova “za” i samo jednim “protiv” – američki je Senat podržao prijedlog zakona o proširenju ovlasti službi sigurnosti u postupcima protiv osumnjičenih terorista. Zastupnički dom Kongresa već je prihvatio prijedlog zakona čije je donošenje inicirao predsjednik Bush, nakon prošlomjesečnih terorističkih napada na Sjedinjene države. Predsjednik bi ovaj zakon mogao potpisati već danas.

Prijedlog zakona daje veće ovlasti službama sigurnosti u prisluškivanju razgovora, a uvode se i oštrije kazne za osobe koje financiraju i na druge načine pomažu teroriste. Predvidjene novine rezultat su kompromisa izmedju različitih verzija zakona koji su predložili Senat i Zastupnički dom. U prijedlogu zakona se navodi da će proširenje prava prisluškivanja biti ograničeno na razdoblje od četiri godine, kako bi se izbjegla zlouporaba tog prava u budućnosti. Predloženi dokument pohvalio je predsjedatelj senatskog odbora za pravosudje – demokrat Patrick Leahy.

“Željeli smo donijeti zakon kako bismo bili sigurnija zemlja i da bi bili bolje zaštićeni; time ćemo braniti i slobode ove zemlje. U toj smo namjeri i uspjeli," rekao je senator Leahy.

Samo jedan senator je glasao protiv prijedloga zakona – demokrat iz Wisconsina, Russ Feingold – koji tvrdi da se novim propisom nedovoljno štite gradjanske slobode.

XS
SM
MD
LG