Linkovi

Rumsfeld o kampanji u Afganistanu (26/10/01) - 2001-10-26


Američki ministar obrane izvjestio je o uspjesima dosadašnjih operacija protiv osumnjičenog terorista Osame bin Ladena i njegovih zaštitnika u Afganistanu, ali je priznao teškoće u utvrdjivanju točnog mjesta gdje se nalaze bin Laden i njegove pristaše.

Ministar obrane Donald Rumsfeld potvrdio je značaj američkih vojnih operacija, navodeći da Sjedinjene Države moraju biti ustrajne u tim akcijama sve dok teroristi i njihovi pokrovitelji ne budu onemogućeni u njihovom djelovanju. Tijekom protekla tri tjedna na tone granata je bačeno na ciljeve za koje se vjeruje da su utvrdjenja terorista i talibana. Pa ipak, Osama bin Laden je i dalje na slobodi, a talibani su i dalje na vlasti. Gospodin Rumsfeld je priznao da je zarobljavanje bin Ladena i njegovih sljedbenika izvanredno težak zadatak.

“To je teško - kao da tražite iglu u plastu sijena. Pretpostavljam da je, vremenom, lakše promjeniti talibansko čelništvo, nego pronaći odredjenu osobu. No, mi ga svakako namjeravamo pronaći i ulažemo sve što je u ljudskoj moći da to ostvarimo, te da uhvatimo ne samo njega, nego i cijeli niz čelnika al-Qaide i talibana," rekao je ministar Rumsfeld, te naglasio da će uspjeh cijelog pothvata biti potpuno jasan tek na kraju operacija.

XS
SM
MD
LG