Linkovi

Ivica Maštruko o talijanskom odličju fašističkoj upravi Zadra (25/10/01) - 2001-10-25


Hrvatska javnost je šokirana odlukom talijanskog predsjednika Ciampija, koji je jučer najavio dodjelu odlikovanja posljednjoj talijanskoj upravi Zadra, koji je 1943. doživio masovna bombardiranja zapadnih saveznika. Bivši jugoslavenski i hrvatski veleposlanik u Rimu Ivica Maštruko, koji je svojedobno bio gradonačelnik Zadra, o Ciampijevoj odluci kaže:

"Prvo, mislim da se radi o jednoj velikoj nespretnosti, - da ne upotrebim težu riječ -, već i zbog toga što je to prvi slučaj uopće u povijesti Italije da se dodjeljuje i odlikuje neki grad izvan područja Italije. Drugo, - to se vezuje -, odličje, koje će on dodijeliti, je odličje za vojne zasluge, što je dodatna težina političkoj konotaciji tog odlikovanja. Treće, to odlikovanje, koje Ciampi dodjeljuje, trebalo bi biti dodijeljeno formalno, simbolično, barjaku odnosno zastavi, trebalo bi biti ovješeno o zastavu zadnje talijanske administracije u Zadru, a to praktički znači fašističke garniture koja je vladala Zadrom do pada Italije 1943. godine, što opet dodaje jednu dimenziju više. Mislim da se ne može ni pred antifašističkom javnošću pravdati jedan takav čin, a nikako ne niti u kontekstu dobrosusjedskih odnosa aktuelnih, sadašnjih i današnjih," kaže gospodin Maštruko.

Hrvatsko-talijanski odnosi opterećeni su i zahtjevima za vraćanje imovine talijanskih izbjeglica, koji su nakon Drugog svjetskog rata optirali za Italiju. Danas pak saznajemo da unatoč demaršu hrvatske vlade, uručenje odlikovanja neće biti odgodjeno, a tršćanski Il Piccolo najavljuje dodjelu sličnih odličja gradovima Puli i Rijeci, koji su takodjer bili pod talijanskom okupacijom. Koliko će sve ovo otežati bilateralne odnose Hrvatske i Italije?

"Sjena će pasti nakon jedne ovakve odluke predsjednika Republike Italije, ali ne vjerujem da će bitno utjecati na način i metode rješavanja ovih bilateralnih problema. Smatram zapravo da je možda, - to je moja pretpostavka koju bih mogao i argumentirati -, ovdje riječ o autonomnoj odluci predsjednika republike pod utjecajem unutarnjo-političkih zbivanja, odnosno, vjerojatno, jednog snažnog lobiranja nekih pojedinih političkih grupacija i dakako esula samih u Italiji," kaže Ivica Maštruko.

Koliko su uopće esuli, na čelu s poznatim modnim kreatorom Missonijem, utjecajni u talijanskoj politici?

"Pa, okupljanja nisu politička, ne bih to mogao nazvati nekakvim iredentističkim aspiracijama. Riječ je uglavnom o starijim ljudima koji su sentimentalno vezani za gradove, zemlju svog rodjenja i svog podrijetla. Medjutim, dakako, nije o njima, o tim osobama riječ. Riječ je ovdje da se njihovi sentimenti pokušavaju instrumentalizirati od nekih desnih talijanskih snaga u političke svrhe," ističe gospodin Maštruko.

XS
SM
MD
LG