Linkovi

Američki komandosi naoružani kao Inspektor Spravica (26/10/01) - 2001-10-25


Pripadnici američkih postrojbi za specijalne operacije, odnosno komandosi, vole da se o njima govori kao o rough-and-tough momcima, sposobnima za život na jelovniku od zmija i kukaca, i za preživljavanje bilo u pustinji ili prašumi samo sa nožem i vlastitom domišljatošću. No, kao što su pokazale nedavne akcije u Afganistanu, oni su opremljeni s pomagalima koja bi svojom sofisticiranošću posramila i Jamesa Bonda.

Osim noža, njihovi ruksaci sadrže i laserski navođena oružja, zatim pištolje s toplinskim nišanima, koji praktički "vide" kroz maglu i dim. Tu su i laptop kompjuteri, koji izdržavaju pad od desetak i više metara, naočale za gledanje u mraku, te malešne spravice za globalno pozicioniranje. Ove potonje, koristeći satelite, svom nositelju, njegovim suborcima i zapovjednicima, pokazuju gdje se komandos nalazi i to s greškom od manje od desetak metara, bilo gdje na zemaljskoj kugli.

Istodobno, visoko iznad glava ovih nevidljivih high-tech ratnika, sateliti i robotske špijunske letjelice, - od kojih neke kontrolira CIA -, osiguravaju trenutne osmatračke podatke, komunikaciju između samih komandosa i sa njihovim zapovjednicima, te usklađenu kontrolu vatre. Velik dio ove nove opreme razvijen je nakon Zaljevskog rata. U ratu protiv terorizma, takva oprema mogla bi se pokazati presudnom, jer, kažu stručnjaci, politički, a i geografski razlozi ne pogoduju velikim, oklopljenim i sporim kopnenim snagama.

Za komandose, nevidljivost i iznenađenje glavni su borbeni aduti, što znači da najčešće djeluju noću, u nepoznatim predjelima. Stizanje na borbeni položaj padobranom, kao što su to prošlog vikenda učinile postrojbe Rangera, zahtijeva vrhunsku opremu za noćno djelovanje i najsuvremeniji sustav za globalno pozicioniranje. Danas je ta oprema daleko bolja nego što je bila prije deset godina, u vrijeme Zaljevskog rata. Točnije, prema tvrdnjama vojnih stručnjaka, samo oprema za noćno gledanje 70 posto je bolja, a da o satelitskom pozicioniranju ni ne govorimo.

Kao što je nedavno pisao časopis "Aviation Week & Space Technology", tijekom Zaljevskog rata, zapovjednici borbenih akcija trebali su čekati da im satelitski prikazi strateških ciljeva i neprijatreljskih snaga stignu faksom, dakle putem telefonskih linija. Danas, svaki komandos na terenu takvu informaciju može dobiti izravno i trenutno.

Ukratko rečeno, u bespuću Afganistana, američki komandosi vjerojatno izgledaju kao da su izašli ravno sa stranica science fiction pripovjedaka. No, kako ističu vojni stručnjaci, sva ta oprema ne pomaže mnogo ako iza nje ne stoji borac iznimne snalažljivosti i inteligencije. Riječima jednog umirovljenog generala, koji je svojedobno zapovijedao komandosima, "iza svih tih silnih spravica treba biti um koji misli poput pljačkaša banke."

XS
SM
MD
LG