Linkovi

Umjereni muslimani u većini (25/10/01) - 2001-10-25


Većini svojih sljedbenika islam predstavlja mir i toleranciju, a ne rat i ubijanje. Međutim, tihu većinu muslimana nadglašavaju islamski ekstremisti i teroristi. Njihova nasilna taktika daje pogrešnu sliku o tome u što vjeruje većina muslimana.

Uzmimo za primjer Pakistan. Ogromna većina njegovih 145 milijuna stanovnika vjeruje u islam koji propovijeda toleranciju, a ne mržnju. Njihovi obredi kažu da islam treba širiti uvjeravanjem, a ne silom, te da je sveti rat, džihad, osobno nastojanje usavršavanja vlastitog karaktera, a ne neizostavno oružani sukob protiv drugih vjera.

Ekstremisti, međutim, šire svoj iskrivljen pogled na islam kroz medrese. Premda ih se smatra školama, ove ustanove svojim štićenicima pružaju stan i hranu, ali tek malo stvarnog obrazovanja. U jednoj takvoj školi, u Pakistanu, šestogodišnja djeca uče kako tući slamnatu lutku koja bi trebala simbolizirati predsjednika Georgea Busha, odnosno britanskog premijera Tonyja Blaira. "Ove radikalne skupine djeci ispiru um, učeći ih da mrze i miješajući vjeru i politiku," kaže Sameena Pirzada, voditeljica jedne muslimanske ženske organizacije u Pakistanu. "Oni sve nas žele revolucionarizirati."

Pakistanska spisateljica Tehmina Durani, dugogodišnja protivnica islamskog ekstremizma, kaže da je vrlo važno dići glas u javnosti. "Vrijeme je da se mobilizira tiha većina … da tiha većina izrazi otvoreno svoj stav u obranu islama," kaže gospođa Durani. "Ukoliko budemo puštali glasnu manjinu da govori, a da sami ništa ne kažemo, tada će i ta manjina postajati sve veća."

Jasno je da većina muslimana diljem svijeta ne vjeruje u izopačenu verziju islama, kakvu prakticiraju talibani u Afganistanu. Isto tako, oni ne vjeruju da njihova vjera sankcionira terorističke čine poput onih u kojima je ubijeno pet tisuća ljudi u Sjedinjenim Državama. Upravo zato, većina se mora usprotiviti ekstremistima i svojoj djeci reći istinu o islamu.

XS
SM
MD
LG