Linkovi

Pavle Strugar izjavio da se ne osjeća krivim (25/10/01) - 2001-10-25


Pavle Strugar pojavio se pred sudskim Vijećem haaškog Tribunala za ratne zločine i odbacio sve navode “dubrovačke optužnice” koja ga tereti za ratne zločine počinjene prilikom opsade grada i kampanju nasilja po njegovom zaleđu.

Prema očekivanjima, umirovljeni general JNA Pavle Strugar izjasnio je da se ne osjeća krivim niti po jednoj 16 točaka haaške otpuznice koja ga tereti za odgovornost za ratne zločine i tešku povredu međunarodnog ratnog i humanitarnog prava prilikom opsade Dubrovnika na jesen 1991. godine. Strugar je s još trojicom časnika tadašnje JNA optužen za ratnu kampanju oko grada i u dubrovačkom zaleđu.

Kao zapovjednik operativnog područja on je najodgovorniji za kršenje međunarodnog ratnog i humanitarnog prava koje je kulminiralo u listopadu 1991. opsadom grada Dubrovnika i svakodnevnim granatiranjem grada s UNESCO-vog popisa spomenika kulturnog naslijeđa čovjecanstva, a u okolici dovelo do organiziranog uništavanja, pljačke imovine i izgona stanovništva.

Točke jedan do devet optužnice terete Strugara za ubojstva, okrutno postupanje i napade. Točke 10 do 12 pokrivaju neopravdano uništavanje objekata, a navodi od točke 13 do 16 bave se uništavanjem imovine, raširenom i organiziranom pljačkom te izgonom stanovnika.

Optužnica protiv Strugara i suradnika potvrđena je u veljači ove godine, da bi pečat s nje bio skinut tek nedavno. Nakon toga je Strugar odlučio da će se dobrovoljno predati Tribunalu, što je učinio prošlog vikenda.

Ostala trojica iz optužnice, Miodrag Jokić, Milan Zec i Vladimir Kovačević još su na slobodi. Optužnica također spominje imena odgovornih zapovjednika koji su u međuveremnu umrli, a zaključuje se rezimeom događanja u čijem su se okviru zbili ratni zločini za koje den Haag tereti umirovljenog generala.

Sam je Strugar najavio kako će izgledati njegov prvi istup pred sudskim Vijećem govoreći da u Haag ide “očistiti obraz od neosnovanih optužbi”. U interviewu Vremenu, nedugo uoči odlaska u Haag, Strugar je svoju predaju Tribunalu obrazložio namjerom da javnosti, “domaćoj i hrvatskoj”, kako je kazao, pruži njegovo viđenje događaja na dubrovačkom području. Kao i u sudnici, kazao je da je poštivao sva pravila vođenja ratnih operacija.

XS
SM
MD
LG