Linkovi

Umjesto struje i interneta - džači! (25/10/01) - 2001-10-25


Dok se zračni napadi na Afganistan nastavljaju, mase novinara su se slile u sjeverne dijelove zemlje – jedino područje koje nije pod kontrolom talibana. Dolazeći iz svijeta satelitskih komunikacija, novinari tu doživljavaju svojevrsni kulturni šok: nema ni struje, a kamoli telefona; informacije prenosi takozvani džači - mjesni oglašivač koji, hodajući uokolo s megafonom, izvikuje vijesti koje bi mještanima mogle biti od koristi. Sa sjevera Afganistana nam se javila izvjestiteljica Irris Makler.

Tržni je dan u Hodža Bahudinu, mjestu s 35 tisuća stanovnika, smještenom u pustinjskom dijelu sjevernog Afganistana. Taj dio zemlje pod kontrolom je anti-talibanskih snaga – pokreta Sjevernog saveza. Veliki broj stanovnika Hodža Bahudina su izbjeglice koje su u tisućama tu potražile utočište, nakon što su talibani, prije godinu dana, osvojili dva obližnja mjesta. Unatoč svakodnevnim zračnim napadima i prisutnosti pripadnika američkih kopnenih snaga u Afganistanu, stanovnici tog grada gotovo ništa ne znaju o prošlomjesečnim terorističkim napadima na Sjedinjene Države.

U brijačnici razgovaramo sa skupinom muškaraca koji strpljivo čekaju da dodju na red za podšišavanje brade. Kažu da nisu ništa čuli o napadima na Svjetski trgovinski centar. Jedini medju njima koji nešto o tome zna je Nasr, ali i on kaže da nije vidio snimke napada, jer – kako kaže – tu ne postoji ni televizija, ni novine koje objavljuju fotografije.

Ukratko rečeno, vijesti u Hodža Bahudin donosi takozvani džači, mjesni oglašivač koji izvikuje novosti preko megafona. Njegovo je ime Abdulmommen i prepoznat ćete ga po crnom turbanu i megafonu koji stalno nosi sa sobom. A evo i opisa njegovog posla: ako se, na primjer, izgubi nečiji magarac, vlasnik o tome izvijesti džačija koji, zatim, o nestanku izvijesti cijelo mjesto. Kada se magarca pronađe, džači od vlasnika dobije novčanu nagradu.

Abdulmommen kaže da nije upoznat s najnovijim, takozvanim “nevidljivim” zrakoplovima, niti s krstarećim raketama. Više zna – kako kaže - o ruskom naoružanju, za slučaj da u svojim vijestima mora nešto reći i o tome. Adbulmommen tvrdi da se na informacijama ne može puno zaraditi, tako da će tijekom popodneva biti zidar. Džači ima svoje mjesto i u lokalnom pravosuđu. Kada se nekog prijestupnika kazni, onda ga se veže uz magarca i provede kroz cijeli grad, dok džači objašnjava prolaznicima grijehe osudjenika.

A što ja stanovnike Hodža Bahudina razonoda? Kina nema, kao ni kompjutora, ni televizije. Kažu da slušaju pripovjedače koji prvo otpjevaju pjesmu, a zatim ispričaju priču, koja je obično neka od tradicionalnih islamskih priča. Nakon toga, pripovjedač dobija od okupljenih po koji novčić. No prije no što pokupi novac, on blagoslovi publiku i poruči im nešto što ima veze s aktualnim zbivanjima – ovoga puta se ticalo talibana. "Neka Bog donese mir Afganistanu, i neka ubije svakog teroristu” - poručuje pripovjedač.

XS
SM
MD
LG