Linkovi

Intenzivirani napadi na talibanske položaje kod Kabula (24/10/01) - 2001-10-24


Američki zračni udari protiv talibanskih ciljeva i logora za obuku terorista Al-Qaide ušli su u 18 dan intenziviranjem napada na talibanske položaje sjeverno od glavnog grada Kabula. Talibani su otvarali vatru na američke zrakoplove, ali nema izvješća da je bilo koji od njih pogođen. Dužnosnici američke vlade i Ujedinjenih naroda izvješćuju da talibanske postrojbe traže sklonište u stambenim četvrtima, što povećava mogućnost stradavanja civilnog stanovništva. Pentagon je priopćio da čini sve što je u njeovoj moći kako bi se ograničila kolaterlalna šteta. Američki dužnosnici odbacuju navode talibana koji tvrde da je u dosadašnjim zračnim udarima poginulo više od tisuću civila.

Državni tajnik Colin Powell izjavio je da želi da se vojni udari na Afganistan okončaju u slijedećih nekoliko dana. Prije sastanka s britanskim ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom, državni tajnik Powell je rekao da Sjedinjene Države uzimaju u obzir nadolazeći muslimanski sveti mjesec Ramazan te zimu u Afganistanu, koji mogu imati posljedice u ratu protiv terorizma.

"Važno je naglasiti da imamo vojne ciljeve koje trebao ostvariti i volio bih da ti ciljevi budu realizirani u slijedećih nekoliko dana, dakle, kad se približavamo razdoblju Ramazana i početku zime.", rekao je gospodin Powell.

Gospodin Powell nije htio reći hoće li doći do prekida vojne kampanje tijekom Ramazana, koji počinje sredinom studenoga. Državni tajnik je rekao da će o tijeku rata protiv terorizma odlučiti vojni zapovjednici, a ne kalendar. Ministar obrane Donald Rumsfeld ranije je izjavio da se američke vojne akcije u Afganistanu neće prilagoditi vjerskom kalendaru.

Blair: Vojne akcije će se nastaviti sve dok bin Laden ne bude uhićen

Britanski premijer Tony Blair izjavio je da će se britanske i američke akcije protiv talibana nastaviti sve dok ne bude zarobljen osumnjičeni terorist Osama bin Laden. U izjavi za britansku televiziju gospodin Blair je izrazio vjerovanje da će bin Laden na kraju biti uhvaćen. Prema riječima britanskog premijera, britanske i američke snage znaju da je Osama bin Laden u pokretu na teritoriju Afganistana.

U jučerašnjim napadima poginulo je najmanje 20 članova pakistanske islamske organizacije Harakat-ul-Mujahideen koju Sjedinjene Države dovode u vezu s terorističkim aktivnostima. Militanti su poginuli kada je kuću u kojoj su se sastali pogodila bomba. Vjeruje se da su oni otišli u Afganistan kako bi pomogli talibanima.

Zastupnički dom proširuje ovlasti policije za borbu protiv terorizma

Zastupnički dom američkog Kongresa velikom većinom glasova podržao je prijedlog zakona kojim se proširuju policijske ovlasti u borbi protiv terorizma. Taj zakonski prijedlog sada ide u Senat, a nakon toga će ga, kako se očekuje, potpisati predsjednik Bush koji je i zatražio dodatne ovlasti od Kongresa nakon terorističkih napada 11. rujna.

Novi zakon daje policijskim i obavještajnim agencijama dodatne ovlasti u prisluškivanju osumnjičenih terorista, razmjenjivanju obvještajnih podataka o njima, spriječavanju pranja novca te kaznenom gonjenju osoba koje svjesno pružaju utočište teroristima. Predsjedatelj Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma, republikanac James Sensenbrenner iz Wisconsina, predlagatelj je tog zakona.

"Ovim prijelomnim zakonom agencijama reda i zakona te obavještajnim agencijama daju se nova oruđa za spriječanje terorizma te za lakše otkrivanje i suđenje terorista."

Ovaj prijedlog zakona kompromisna je verzija sličnih zakonskih prijedloga koji su ranije usvojeni u Zastupničkom domu i Senatu. Ključna razlika je u tome što se u ovoj verziji navodi da će posebne ovlasti za prisluškivanje isteći u razdoblju od četiri godine. Neki zakonodavci zatražili su takvo ograničenje kako se proširene ovlasti ne bi zlouporabile u budućnosti.

XS
SM
MD
LG