Linkovi

Rumsfeld: Odlazak talibana i al-Qaide samo je pitanje vremena (24/10/01) - 2001-10-24


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld ocjenjuje da su Sjedinjene Države pred izborom: ili će dopustiti da budu terorizirane događajima od 11. rujna, ili će se obračunati s neprijateljem – al-Qaidinom terorističkom mrežom. Gospodin je Rumsfeld to rekao u intervjuu izvjestitelju Glasa Amerike iz Pentagona Jimu Maloneu.

Ministar obrane Donald Rumsfeld rekao da brine za američke vojnike koji sudjeluju u operacijama u Afganistanu, ali je naglasio da vjeruje da će podrška američkog naroda u borbi protiv terorizma biti čvrsta i ustrajna

“Ovo je opasan pothvat i kako budemo nastavljali te aktivnosti, može lako doći do terorističkih žrtava u Sjedinjenim Državama. No, jedine su alternative – ili mi moramo promjeniti naš način života, ili ćemo mijenjati način života kojim žive teroristi; mi jednostavno moramo učiniti ovo drugo.”

Gospodin je Rumsfeld rekao da bi sadašnja vojna kampanja protiv Afganistana mogla potrajati godinama.

Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf je izjavio da postoji mogućnost suspendiranja američkih operacija tijekom muslimanskog mjeseca posta – Ramazana - koji počinje sredinom studenog. Gospodin je Rumsfeld rekao da treba imati razumijevanja za osobitosti tog dijela svijeta, ali je naglasio da bi pitanje uništavanja terorista moglo imati prioritet nad raznim obzirima. Upitan o najnovijim američkim zračnim napadima na talibanske položaje sjeverno od Kabula, ministar obrane je istaknuo namjeru Sjedinjenih Država da pomognu Sjevernom Savezu u njihovoj borbi protiv talibana.

“Nadamo se da će oni biti pobjednici. Vrlo nam je stalo do toga da poraze i izbace strane osvajače al-Qaide, te da poraze i zbace s vlasti talibane,“ rekao je.

Gospodin je Rumsfeld izrazio uvjerenje da će svaka buduća vlast, koja dođe na mjesto talibana, biti bolja od sadašnje, te će predstavljati napredak.

“Talibani će otići s vlasti. Al-Qaida će biti izbačena. Svi će oni otići. To je samo pitanje vremena. A kada budu otišli, doći će na vlast netko drugi, za koga smo potpuno sigurni da će biti bolji,” ocijenio je ministar obrane.

Gospodin Rumsfeld je naglasio da je za Sjedinjene Države i njihove koalicijske partnere sada najvažniji zadatak uništavanje al-Qaidine terorističke mreže i njenih talibanskih pokrovitelja.

XS
SM
MD
LG