Linkovi

Spore bedrenice pronađene na stroju koji otvara poštu za Bijelu kuću (24/10/01) - 2001-10-24


Spore antraksa pronađene su na stroju koji otvara poštu za Bijelu kuću. Predstavnici administracije predsjednika Busha vjeruju, međutim, da predsjednik, kao ni drugi u Bijeloj kući nisu izloženi izravnoj opasnosti.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer priopćio je da su jučer, na stroju koji otvara poštu namijenjenu Bijeloj kući, pronađeni tragovi antraksa. Stroj na kojem su pronađene spore nalazi se nekoliko kilometara dalje od Bijele kuće.

“Rezultati testova pokazali su da se radi o manjoj koncentraciji antraksa. Ta je zgrada zatvorena radi daljnjih testiranja i dekontaminacije. Bit će testirane sve pošiljke koje su stigle u taj prijemni centar kako bi se utvrdilo porijeklo antraksa. Svi su uposlenici podvrgnuti testovima, a bit će pregledani i oni koji rukuju poštom u Bijeloj kući. Ispitivanje prostorija u Bijeloj kući nije pokazalo znakove postojanja bedrenice," rekao je.

Gospodin je Fleischer izrazio uvjerenje da nitko u Bijeloj kući nije bio izložen antraksu. Istraga, inače, još nije uspjela utvrditi izvor kontaminacije: možda je pismo preko kojeg su spore prenesene već bilo isporučeno Bijeloj kući, a možda se pošiljka još uvijek nalazi u distributivnom centru, nekoliko kilometara udaljenom od Bijele kuće. Gospodin je Fleischer takodjer rekao da još uvijek ne postoje čvrsti dokazi o povezanosti infekcija bedrenicom s terorističkim napadima koji su izvršeni 11. rujna. On je ipak rekao da administracija predsjednika Busha dopušta mogućnost da je u pitanju još jedna od akcija medjunarodnog terorizma.

“Postoji sumnja da je ovo povezano s međunarodnim terorizmom. Imajući to na umu, istražitelji takodjer ne isključuju mogućnost da je u pitanju domaći izvršitelj, odnosno samo jedna osoba koja stoji iza cijele operacije… ili je u pitanju terorizam,” kazao je on.

Dvoje poštanskih djelatnika umrlo je od infekcije bedrenicom, a još dvoje ih je reagiralo pozitivno na testove, te ih se liječi antibioticima.

XS
SM
MD
LG