Linkovi

Kupreškići doputovali iz Den Haaga u Zagreb (24/10/01) - 2001-10-24


Trojica bosanskohercegovačkih Hrvata oslobođenih krivnje za ratni zločin u Ahmićima sinoć su nakon četiri godine zatvora iz Den Haaga doputovali u Zagreb.

Redovnim avionskim linijama iz Amsterdama preko Frankfurta kasno sinoć na zagrebačkom aerodrom Pleso doputovala su trojica bosanskohercegovačkih Hrvata koje je Žalbeno vijeće Haaškog suda jučer oslobodilo odgovornosti za ratne zločine protiv čovječnosti i ubojstvo više od 100 Bošnjaka 1993. u selu Ahmici u Srednjoj Bosni.

Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić rasplakali su po izlasku s aerodroma na kojem su ih dočekali prijatelji od kojih većinu nisu vidjeli od 1997, kada su se predali Tribunalu.

"Ljudi moji, što da vam kazem, kakav je osjećaj, prelijep, nakon četiri godine zatvora, ja se osjećam fantastično," kazao je novinarima Zoran Kupreškić.

Pet sudaca Žalbenog vijeća jučer je naredilo hitno oslobađanje braće Zorana i Mirjana, te njihova rođaka Vlatka Kupreškića koji su u siječnju prošle godine osuđeni na deset, osam i šest godina zatvora.

Kritizirajući Tužiteljstvo zbog "preopćenitih i neodređenih optužnica", suci su odbacili prvostupanjske presude ocijeniši nepouzdanima dokaze na kojima su se temeljile.

"Iskreno, nisam očekivao ovakvu odluku Žalbenog vijeća jer je prvostupanjska presuda bila katastrofalna. Međutim, ne znam uz pomoć Boga i možda mnogih od vas vijeće je, čuli ste, bilo jednoglasno da je prvo vijeće pogriješilo i da smo mi sto posto nevini," kazao je novinarima Vlatko Kupreškić.

Suci su također smanjili kazne Vladimiru Šantiću s 25 na 18 godina zatvora, a Dragi Josipoviću s 15 na 12. Mirjan Kupreškić žali što nije imao priliku pozdraviti se s prijateljima. "Drago Josipović nije kriv, koliko mi nismo krivi nije ni on. Jedan dio mene je ostao s njim tamo, čovjek će ostati 12 godina u zatvoru," kazao je Mirjan Kupreškić.

U selu Ahmići kraj Viteza 16. travnja 1993. snage bosanskohercegovačkih Hrvata počinile su jedan od najtežih pokolja, koji je ujedno bio uvertira u hrvatsko-muslimanski rat. Ubijeno je 116 civila, među kojima je bilo žena i djece. Tužiteljstvo Tribunala najavilo je nove optužnice protiv osoba odgovornih za masakr u Ahmićima. Zoran, Vlatko i Mirjan Kupreškić danas se vraćaju kućama, blizu mjesta zločina za kojeg ih je sud oslobodio krivnje. "Ni dan danas ne znam tko je kriv. Nije mi jasno, neke sam stvari čuo samo na sudu", kazao je novinarima Vlatko Kupreškić.

XS
SM
MD
LG